Bu makalemizde söz konusu kanunun çalışma hayatımıza getirdiği yeniliklerden bahsetmeye çalışacağız. 7099 Sayılı Kanun Üzerine Değerlendirmeler…

10.03.2018 tarihinde Resmi Gazete ’de kabul edilerek hayatımıza giren nur topu gibi bir kanunumuz daha oldu. 7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun… Bu makalemizde söz konusu kanunun çalışma hayatımıza getirdiği yeniliklerden bahsetmeye çalışacağız.

  1. Söze konu kanunun 2.Maddesinde 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yapılan değişiklikle “Defterler anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluş aşamasında, şirketin merkezinin bulunduğu yer ticaret sicil müdürlüğünce tasdik edilir” denilmektedir. Yani şirket kuruluşlarında ticaret müdürlüğüne tescil işlemleri yapılırken beraberinde defterlerin açılış tasdikleri de yapılabilmektedir. Dolayısıyla defter tasdikleri için ayrıca noterliklere gitmeye gerek kalmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken husus şahıs işletme açılışlarında eski uygulamanın devam ettiğidir. Çünkü kanun anonim, limited ve kooperatiflerin kuruluş aşamasıyla olarak bu uygulamayı sınırlandırmıştır.
  2. 1163 Sayılı Kooperatifler Kanunu’nda da esaslı bir değişiklik olmuştur.7099 Sayılı Kanunun 7. ve 8. Maddelerinde Kooperatiflerin kuruluşunda imzalanacak ana sözleşme bundan böyle noter huzurunda değil ticaret sicil müdürlüklerinde yetkilendirilmiş personel huzurunda imzalanacaktır. Ayrıca Kooperatif Yönetim Kurulu kooperatifi temsile yetkili kılınan kimselerin isimlerini ve imzalarını ticaret siciline bildirir ve bu kararları ticaret sicil müdürlüğünce yetkili personele tasdik ettirilir.
  3. Yine yeni çıkan 7099 Sayılı Kanunun 9.Maddesi Kooperatifleri ilgilendirmektedir. Şöyle ki kooperatiflerin tutmakla zorunlu olduğu defterlerle ilgili 213 Sayılı V.U.K. hükümleri saklı tutulurken bundan böyle 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri uygulanacaktır. Bu durumda kooperatiflerin artık defterlerini saklama süresinin 5 yıldan 10 yıla çıktığını göstermektedir.
  4. 7099 Sayılı Kanunun 18.Maddesine istinaden; şirket kuruluşlarında ticaret siciline yapılan bildirim aynı zamanda işyeri sigorta dosyası yönünden bildirim sayılacağından sigorta il müdürlüğüne ayrıca işyeri bildirgesi verilmesine gerek kalmamaktadır, şeklindedir. Bu değişiklik biz meslek mensupları için gayet yerinde faydalı bir değişiklik olduğu düşüncesindeyim.
  5. Söze konu kanunun 21. Maddesin de şirket kuruluşlarında işlem kolaylaştıran bir değişiklik olmuştur. Bundan böyle 6102 Sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin 2.fıkrası değiştirilerek imza beyanı şahıs veya tüzel kişi fark etmeksizin, kullanılacak unvan altına atılacak imza ile ticaret sicil müdürlüklerine verilecektir.
  6. Kanunun 23.Maddesi de 6102 sayılı Kanunun 428-430-431. Maddelerini yürürlükten kaldırmıştır. Yani Genel Kurul toplantılarında Organ Temsilci, Bağımsız Temsilci ve Kurumsal Temsilci olacak kişileri önceden esas sözleşme hükümlerine göre ilan edip internet sitesine koyma zorunluluğu kalkmıştır. Aynı zamanda Yönetim Kurulu genel kurul toplantısına çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicil gazetesinde yayınlanacağı tarihten 45 gün önce , internet sitesine koyacağı mesaj vs. uyarılarla pay sahiplerine önerilen kurumsal temsilcilerin kimliklerini, telefon ve irtibat bilgilerini vs. şirkete bildirmelerine de yapılan değişiklikle gerek kalmamıştır. Ayrıca pay sahiplerine önerilen temsilciler oylarını hangi yönde kullanacağı, pay sayılarını, çeşitlerini ve itibari değerlerini de açıklama zorunluluğu söz konusu kanunla kaldırılmıştır.
  7. 7099 Sayılı Kanunun 25.Maddesi çok ilginç bir değişikliğe konu olmuştur. Bilindiği üzere sermaye şirketlerinin kuruluşlarında nakden taahhüt edilen sermayenin 1/4 ‘üne tekabül eden kısım tescilden önce bankaya ödenip, blokaj mektubu alınarak şirketin ticaret siciline tescilinden sonra banka blokesi kaldırılıyordu. Yapılan değişiklikle bu uygulama bundan böyle “Limited Şirketler” için uygulanmayacak.Burada dikkat çekici nokta, sermayenin ülke ekonomisine girişinin ertelenmesi ve bu değişikliğin sadece Limited şirketlerle sınırlı kalması! Öyle sanıyorum ki istatistik verilerine göre limited şirket kurma eğiliminin fazla olması böyle bir kolaylık getirilmesine neden olmuştur. Ve yapılan bu değişiklikle daha da fazla limited şirket kurulacağı kanaatindeyim. 6102 Sayılı Kanun uyarınca kuruluşta ödenmeyen ¼’lük kısım şirketin ticaret siciline tescilini takip eden 24 ay içinde ödeneceği izahtan varestedir.

Sonuç olarak; 7099 Sayılı Kanunun, hem biz meslek mensupları hem tacir ve işletme sahipleri açısından işlem ve zaman kolaylığı sağladığı açıkça görülmektedir. Ayrıca bu kanunla noterlik işlemlerinin azalacağı aynı oranda ticaret sicil müdürlüklerinin de yoğunlaşacağı kaçınılmazdır.