(AKÇA)KOCA BİR DUAYEN (!)

“İyi bir muhasebeci, önce çalıştığı işin tekniğinide bilmesi lazım. Ki çok iyi de maliyet muhasebesi yapabilsin.” Cevdet Akçokoca ile 3568 sayılı Muhasebe Mesleği ve Bağımsız Denetim Üzerine Yapmış Olduğu Söyleşiden Kesitler…İnsana olan muhabbeti ve evrensele entegre olmuş hali ile başlıkta vermeye çalıştığım (AKÇA)KOCA BİR DUAYEN (!)…
Sayın Cevdet Akçakoca ‘dan (YMM ve Bağımsız Denetçi) bahsetmek istiyorum.
Lüzumsuz bir melankoliye kapılmaları önlemek adına, yaşadığı hayatı seven, kendini sadece yaşadığı için bile şanslı hissedenlerden. 

Nasip olup da Bursa ‘da karşılıklı tanışma şerefine nail olduğum andan itibaren, enerjisi ve insan yönü ile açıkçası rol model alarak saygımı kazanmış bir Ustam. 
Bu dünyadan yani mesleğin dününden bugüne ve hatta gelişimine tanıklığı hali ile katkı ve paylaşımları sayesinde, birçoklarına yol gösteren, eğiten,öğreten…kısaca bizlerden biri… 
Sürrealist… Bu tanımlamayı hiç şüphesiz yazabilirim.Doğruları ve gerçekleri görebilmek adına ve yorumlama biçimi dahilinde ne demek istediğimi tanımak fırsatı bulduğunuzda daha iyi anlayacaksınız…
“İyi bir muhasebeci, önce çalıştığı işin tekniğinide bilmesi lazım. Ki çok iyi de maliyet muhasebesi yapabilsin.” 
Bu gerçeklikten yola çıktığımızda ışık olabilecek meslek sırrına ulaşabiliriz.
Sahada bizlerden biri derken kastımı aştığımı sanmıyorum. Aksine tavsiyesinden yola çıkarak ne kadar muhasebeci olduğunu da gösteriyor bizlere.
Burada okuyanı sanki kızdırabilecek gibi sözler sarfı nazar gibiyim, ancak realist bakmak adına öngörülere dikkat çekmek için Usta ‘nın sözünü alıyorum..

“ Yeminli Mali Müşavirliğin (YMM) geleceğinin yinede parlak olacağını düşünüyorum.. Dolayısı ile YMM ölmeyecek. Danışmanlık v.s. olarak devam edecek ve kim ne derse desin daha da iyi olacak.”

Tabi burada Usta kendi ünvanı olduğu için bunu diyebilir ve fakat hakikaten hayal aleminde yaşayan meslek mensuplarına da kanaatimce cevap vermiş olmaktadır. Çünkü gerçekleri kabullenemeyişimizin altında hep ötekileştirme var olduğu aşikarken, bunu becerebilmek imkansızdır. 
Olası YMM kalkacak artık Bağımsız Denetçi üst kimlik olarak var naralarına dolaylı bir cevap kabul etmek olarak algılamak mümkündür. 
Hem fikir olduğum ve ayrıldığım noktalar var elbet.
Aynı pozisyonda düşünmediğim ve ayrıldığım noktaları aralamaya çalışayım…
Oysa ki, gelecekte kayıtlamayı yapan ve hiç bir kanuni zorunluluğu olmasa dahi bilanço, gelir tablosu…finansal tabloları imzalayn SMMM nasıl ki taxonomy ‘den zarar görecekse, aynı şekilde YMM ‘lerde bu zarar eşiğinden nasiplerini alacaklardır.  Nasıl ki, vergi incelemeleri artık elektronik olarak yapılacak boyutu var ise, tam tasdik adı altındaki zımni Bireysel Bağımsız Denetimlerinin de Maliye Müfettişlerince yapılacağı çok duru bir vaziyette gözler önündedir.
Kamudan gelenler ve yeni alınarak yardımcılık faaliyetinde görevlendirilen bu Müfettiş Yardımcıları hali ile ortalığı kasıp kavuracaklardır.
Youngman ‘ler çoğaldıkça işte burda YMM ‘ninde çekinceleri ve geri çekilmeleri muhakkak olacaktır.

Aklıma hemen F.Nafiz Çamlıbel ‘in bir yazısı gelmekte…
“ Arkadaş, biz bu yolda türküler tuttururken
  Sana uğurlar olsun... Ayrılıyor yolumuz!  “ 

Ayrılmıyoruz tabi ki alın yazımız bir… Denetçilik losyonunda buluşacağız.
Kanaatim ve öngörüm bu yöndedir.

Burada dikkat çekici noktalardan biri de Usta, “ muhasebeciler, muhasebe meslek şirketleri haline dönüşmeleri gerekir. Aynı konumda bireysel muhasebe Haksız Rekabeti körükleyerek, meslek geriye gidecektir. “ diyor.
Bir anlamda teknik yönden düşünülmediği vakit doğru gelebilecek bir varsayım gibi görünebilir. Meslek, muhasebenin her kademesinde elektronik bir zenginleşme sayesinde yokluğa giderken (SMMM, YMM), Bağımsız Denetim yıldızlaşacak ve kanaatler hiyerarşisinde henüz bir teknolojik alet yaratılamadığından veya tersinden yazarsak yapılmaya çalışılan “ yapay zeka “ henüz bu noktada olmadığından tophit olarak karşımızda durmaktadır. 

Sıkıntı ise aslında şurda çıkmakta. Velevki meslek mensupları şirketleşme yoluna giderek düzene ayak uydurdukları vakit, Bireysel Denetim ortadan kalkmadığına göre, bu şirketleşme aslında YMM ‘nin devamlılığına esas teşkil etmiyor mu? 
Neden devamlı şirketleşme her platformda domino edilmeye çalışılmaktadır. Tamam güçlü sermayeli şirket iyidir. Ama Denetim için iyidir ve ekip işidir. 
Bu kadar pompalanan -ki 3568 ‘e tabi odalar bunu önermekte- muhasebenin şirketleşmesinin özellikle manasını da sorgulamak lazım gelir.

Masallar dünyasında kalmamak sureti ile muhasebe mesleğine gönül vermiş tüm değerli meslektaşlarıma, buradan bir kez daha seslenerek yazıyorum ki…
Geleceğe sahip olmak elinizde, yatırımınızı insana yaparak sermayenizi arttırın. Gönüllere yatırım yaparak ve gelecek için karşılıksız çalışmaya yatırım yaparak bağımsız, hak ve adalet içinde bir dünyaya kartal gibi“ yeniden doğalım “…  

Şimdiden Usta ‘nın haberini yaparken araya biraz eleştirel manada girdiğimin farkındayım. 
Lakin çoğullanarak var olmak zorundayız. Haddimi aşmadığımı umarım.
Maksat akıl okuyarak değil de, akılcı yaklaşımlarda bulunarak geleceğe yürümek. Bunun içinde, önümüzde fenerlerin olması muhakkak. 
O fenerler bizim hangi yola gideceğimizi aydınlatır. Doğruyu veya yanlışı veya masal dünyasının yolunu…! 
Ya yoksa o fenerin herkese yanan sokak lambasından farkı kalmaz.  
Ve o fenerler nadirdir. Her geçenin değil, selam verenin yolunu aydınlatır.
Parladıkça yönümüzü tayin edeceğimiz (AKÇA)KOCA, SAYIN AĞABEYİM CEVDET AKÇAKOCAY ‘ A İTHAFEN SAYGI İLE.. 

Selahattin İPEK
SMMM-Bağımsız Denetçi
[email protected]


-Sabri Orta ‘ya “Maliye Müfettişi” açılımından dolayı teşekkür ederim. (SMMM-Bağımsız Denetçi)
-İktisadi Dayanışma G.Yayın Yönetmeni Nusret Sümer' in Cevdet Akçokoca ile 3568 sayılı Muhasebe Mesleği ve Bağımsız Denetim Üzerine Yapmış Olduğu Söyleşiden Kesitler… Videoları izlemek için, üzerine tıklayınız...