Finansal Raporlamaya İlişkin Kavramsal Çerçeve’de (Kavramsal Çerçeve), genel amaçlı finansal raporlamanın amacı belirtilmekte ve finansal raporlamayla ilgili kavramların tanımı yapılmaktadır. Bununla birlikte, Kavramsal Çerçeve’de söz konusu çerçevenin temelini oluşturan genel amaçlı finansal raporlamanın amacının; mevcut ve potansiyel yatırımcılar, borç verenler ve kredi veren diğer taraflara, raporlayan işletme hakkında söz konusu işletmeye kaynak sağlamaya ilişkin kararlarını verirken faydalı olacak finansal bilgiyi sağlamak olduğu belirtilmektedir.

Kavramsal Çerçeve, finansal piyasalara şeffaflık, hesap verebilirlik ve verimlilik getiren Standartlar geliştirmek amacıyla bir araç olarak kullanılmaktadır. Bir Standart niteliğinde olmayan Kavramsal Çerçeve, yayımlanan ve yayımlanacak Standartlar arasında tutarlılık sağlamaya yönelik temel ilkeleri açıklayan bir rehber niteliğinde olup aşağıdaki hususları sağlamayı amaçlamaktadır:

  • Tutarlı kavramlara dayalı olan Standartların geliştirilmesine yardımcı olmak,
  • Tutarlı muhasebe politikalarının geliştirilmesine destek olmak,
  • İlgili tüm tarafların Standartları anlamasına ve yorumlamasına destek olmak.

Bu kapsamda, ilk versiyonu 1989 yılında yürürlüğe giren Kavramsal Çerçeve, 2010 yılında kısmi olarak revize edildikten sonra, tekrardan iyileştirmelerin yapılması gündeme gelmiştir. 2011 yılında Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından Kavramsal Çerçeve’nin revizyonuna ilişkin çalışmalar başlatılmış, 2013 yılında müzakere metni, 2015 yılında taslak metin ve 29 Mart 2018 tarihinde nihai metin yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Revizyon çalışmaları kapsamında; Standart belirleyen kurum ve kuruluşlar, düzenleyici ve denetleyici otoriteler, yatırımcılar, analistler, finansal tablo hazırlayanlar, muhasebe meslek kuruluşları, muhasebe firmaları ve akademisyenlerden oluşan geniş bir kitleye çeşitli bilgilendirmeler yapılmış ve bu kitlenin görüşlerine başvurulmuştur.

Revize Kavramsal Çerçeve’de yapılan temel iyileştirmeler; yenilikler, güncellemeler ve açıklık getirilen konular olarak ele alınmaktadır. Bu çerçevede, ölçüm, sunum ve açıklama, finansal tablo dışı bırakma gibi konularda yenilikler getirilmiş, önceki Kavramsal Çerçeve’de yer alan tanımlar ve finansal tablolara almaya ilişkin kriterlerde güncellemeler yapılmıştır. Ayrıca, ihtiyatlılık, yönetimin sorumlulukları, ölçüm belirsizliği ve özün önceliği gibi konulara da açıklık getirilmiştir.

Özellikle Standartta geçen terimlerin Türkçe karşılıklarının mevzuatımıza ve ülkemizdeki uygulamalara uyum sağlaması açısından vereceğiniz görüşler büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda taslak metin hakkındaki görüşlerinizin 27/08/2018 tarihine kadar elektronik ortamda [email protected] adresine bildirilmesi rica olunur.

Revize Kavramsal Çerçeve taslak metnine ulaşmak için tıklayınız.

Revize Kavramsal Çerçeve sunumuna ulaşmak için tıklayınız.