Merkez bankası, 15.000.000 ABD doları ve üstünde yabancı para cinsinden kredisi olan firmalara 3’er aylık bildirim yükümlülüğüne ilave olarak haftalık bildirim yükümlülüğü getirdi. Haftalık bildirim 16 Haziran 2020 tarihinden itibaren her hafta Salı günü mesai bitimine kadar yapılacak. Buna ilişkin Merkez Bankası duyurusu aşağıda yer almaktadır.
 

TCMB Logo

 

Sayın Yetkili,

Ülkemiz  ekonomisindeki  genel eğilimlerin ve uygulanan ekonomik politikaların etkilerinin zamanlı izlenebilmesi açısından firmaların çeyrek dönemlik raporlamalarının yanı sıra haftalık raporlanmasına da ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda, Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 5'inci maddesi ile belirlenen yükümlülük koşullarını sağlayan firmalar,  haftalık olarak, Maliye Bakanlığı'nca yayımlanan Tek Düzen Hesap Planı (THP) gereklerine uygun olarak hazırlanmış yasal mali tablo verilerini YP ve TL ayrımında raporlayacaktır.
 
Bilginizi, Firmanızın Yönetmelik'in 5'inci maddesi ile belirlenen yükümlülük kapsamında olması durumunda, haftalık  hesap dönemine ilişkin bildirimlerinizi ekte yer alan formu doldurarak 16 Haziran tarihinden itibaren her hafta Salı mesai bitimine kadar  [email protected]  resmi e-posta adresine iletmenizi rica ederiz. Formun açıklama alanında hangi hesap kalemlerinin raporlanması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Raporlamalar Vergi Usul Kanunu uyarınca yapılacak olup, ayrıca reeskont veya tahakkuk hesaplanması beklenmemektedir. Formun kontrol alanında hatalı ya da eksik veri girişlerinin önlenmesine yönelik uyarılar bulunmaktadır.
 
Konu ile ilgili yazılı talimat tarafınıza ayrıca iletilecektir.

Form ile ilgili her türlü sorularınız için iletişim kişileri ve iletişim bilgileri:

Merve ARTMAN - [email protected]
Gonca Zeynep ÖZDEMİR - [email protected]
İsmail Onur YILMAZ - [email protected]
Eray GÖKGÖR - [email protected]
Fatih Yalçın METE - [email protected]

Bilginizi rica ederiz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası