1. Küresel piyasalar ayı piyasasına girişe hazırlanıyor. Küresel piyasalarda hızla büyüyen koronavirüs tedirginliği nedeniyle küresel hisse senedi gösterge endeksi Şubat ayı zirvesine göre yüzde 20 eksiye düşmesi nedeniyle, hisse senedi piyasalarında borsaların ayı piyasasına girmeye hazırlandığı düşünülüyor. (Ayı piyasası, genellikle piyasaların karamsar durumda olduğu, fiyatların uzun bir süre daha düşüş trendinde olacağı beklentisi olduğu durumlarda kullanılır. Bir finansal ürünün ayı piyasasına girdiğini söylemek için, öncelikle ana trendin aşağı yönlü (düşüş trendi) olması gerekmektedir.)
     
  2. Piyasalardaki koranavirüs kaçışı 2008 yılı küresel finansal krizdeki kaçışı geçti.   Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), corona virüsü salgınının etkisiyle 21 Ocak-11 Mart döneminde 51 günde gelişmekte olan ülkelerin hisse ve tahvil piyasalarından 41,7 milyar dolarlık yabancı çıkışı yaşandığını açıkladı. Bu rakam, 8 Eylül 2008’de küresel finansal krizin başlamasının ardından ilk 51 gününde gelişmekte olan piyasalardan çıkan sıcak para miktarını ikiye katladı.(Kaynak.Sozcu.com.tr-12 Mart 2020)
     
  3. Yabancılar menkul kıymet satışları net 650 milyon doları buldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından haftalık menkul kıymet istatistikleri yayınlanmasıyla yurt dışında yerleşik kişilerin, 6 Mart haftasında net 270 milyon dolarlık hisse senedi, 380,2 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi ve 5,1 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) sattığı anlaşıldı.
  4. ABD Hazine tahvil faizleri Avrupa hisseleri alaşağı oldu. Tahviller ABD Başkanı Donald Turmp’ ın koronavirüsün yayılmasını önlemek için kıta Avrupa’dan ABD’ye yapılan seyahatleri askıya alması (İngiltere hariç)  ve artan riskten kaşı eğilimi nedeniyle güçlü alışlarla ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 17 baz puan düşerek yüzde 0.70 seviyesine geriledi.

       Stoxx Europe 600 Endeksi, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika toplantısının ardından yüzde 10 ile tarihinin en sert günlük düşüşünü yaşıyor, hali hazırda geri çekilen yatırımcılar, AMB' nin koronavirüs karşısındaki politika önlemlerini yeterli bulmayarak satışları hızlandırdı. AMB gösterge faizlerde değişikliğe gitmeyerek parasal genişlemenin ölçeğini ve likidite araçlarını artırdı. Endeksteki 19 sektörün tamamı en az yüzde 9 gerilerken, seyahat ve eğlence sektörleri yaklaşık yüzde 13 ile en fazla düşenler oldu. AMB mevduat faizi ve ana refinansman faizini değiştirmedi. Banka, 2020'nin sonuna kadar net varlık alım programına 120 milyar euro ekledi. Banka hisselerinde kayıplar yüzde 12'ye ulaştı.(Kaynak. Bloomberg HT)

  1. Bitcoin’ de kayıplar %25 ‘i aştı.6 bin doları gördü: Piyasa değeri en yüksek kripto para Bitcoin, riskli varlıklarda görülen küresel satış dalgasıyla birlikte sert düştü. Bitcoin, 7.500 dolar seviyesindeki desteği kırmasının ardından kayıplarını hızlandırarak 6 bin doların altını gördü. (Kaynak. Bloomberg HT)
  2. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 200 milyar doları aştı. Yurt içi yerleşiklerin mevduatı 6 Mart ile biten işlem haftasında 2 milyar dolar artarak 201.701 milyar dolar oldu. Merkez Bankası tarafından Perşembe günü yayınlanan haftalık bilgilere göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı aynı dönemde altın hariç 2.3 milyar dolar arttı. (Kaynak. Bloomberg HT)
     
  3. Merkezin brüt döviz rezervleri 2.3 milyar dolar azaldı. TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, 6 Mart’ta Merkez Bankası brüt Döviz rezervleri, 2 milyar 274 milyon dolar azalışla 75 milyar 140 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 28 Şubat’ta 77 milyar 414 milyon dolar seviyesindeydi.

                   Söz konusu dönemde altın rezervleri, 1 milyar 284 milyon dolar artarak 30 milyar 411 milyon dolardan 31 milyar 695 milyon dolara yükseldi. Böylece Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 990 milyon dolar azalışla 107 milyar 825 milyon dolardan 106 milyar 835 milyon dolara düştü.
 

  1. Altın sert düşerek 1,600 doların altını gördü. Altın vadeli kontratları, yatırımcıların finans piyasalarının geneline gelen sert satışlar sonucu teminat kapatmak için altın satışlarına gitmeleri ile birlikte sert düştü.

      Nisan vadeli altın kontratları yüzde 3.5 düşerek New York saati ile 09:48'de ons    

      başına 1,585.40 dolara indi.(Kaynak. Bloomberg HT)

  1. Virüsten iş gezilerine 820 milyar dolarlık darbe. Koronavirüs salgını nedeniyle birçok şirket seyahat planlarını iptal etti. Bu nedenle, küresel ‘iş seyahati’ sektöründeki kaybın yaklaşık 820 milyar doları bulması bekleniyor. Bu rakamın yaklaşık yarısı ise Çin’deki iptallerden kaynaklanıyor.(Kaynak. Milliyet)
     
  2. İşsizlik parasına 163 bin başvuru: Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verilerine göre, 2020 Ocak’ta 163 bin 56 kişi işsizlik ödeneğine başvurdu. Bu işsizlerden yalnızca 89 bin 822’sinin ödeneği hak ettikleri bildirildi. En fazla başvuru, 41 bin 299 ile İstanbul’da. İkinci sırada 13 bin 515 başvuru ile Ankara geliyor.

        Faydalı olması ümidiyle…

 

Özkan ÇİNAR                                                                                                      
Mali Müşavir/SPK Denetçisi
Yönetim Danışmanı/Eğitmen    

 

Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)