Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın faydalanıcı kurum, PwC Türkiye’nin yüklenici firma olduğu ve Avrupa Birliği'nin yaklaşık 1.7 milyon Avro katkı sağladığı  "Kayıt Dışı Ekonominin Azaltılması Kapsamında Denetim Kapasitesinin Güçlendirilmesi ve Kurumlar Arası Veri Paylaşımının Artırılmasına Yönelik AB Teknik Yardım Projesi" kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı’nca gerçekleştirilen ''İnşaat Sektöründe Kayıt Dışılıkla Mücadele'' konulu çalıştay, 11 – 12 Kasım 2019 tarihleri arasında, sektör paydaşlarından kamu kurum ve kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve akademisyenlerin geniş katılımıyla Ankara'da gerçekleştirilmiştir.

Çalıştayda, kurumlar ve paydaşlar arası işbirliği gözetilerek inşaat sektörü dinamiklerinin, kayıt dışılığa sebep olan unsurların, değer zincirindeki kayıt dışılıkla ilgili olası boşlukların ve çözüm önerilerinin derinlemesine tartışılarak mücadele stratejilerinin geliştirilmesi için atılacak adımların belirlenmesi amaçlanmıştır.

Bu hedefe yönelik olarak çalıştaya iştirak eden tüm katılımcılardan, sektördeki kayıt dışı ekonominin boyutunun ve mücadele stratejilerinin belirlenmesi, mevzuattaki boşlukların giderilmesi, denetim/izleme mekanizmalarının geliştirilmesi ve kurumlar arası veri paylaşımının geliştirilmesi için sorunların tespiti üzerine yoğunlaşmaları istenmiştir.

Gelir İdaresi Grup Başkanı Sn. İbrahim ATEŞ, yaptığı açılış konuşmasında; Türkiye'de inşaat sektörüne ilişkin mevcut durumu değerlendirmiş, proje kapsamında yapılacak çalışmaların, sektörün vergi gelirleri ve denetimi açısından kayda değer faydalar sağlayabileceğini belirtmiştir.

Çalıştaydaki farklı oturumlar kapsamında inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde kayıt dışılık özelinde yaşanan temel tartışma konuları farklı kurum ve kişilerin görüşlerine göre değişiklikler gösterdiğinden, farklı kurumların yaklaşımlarına göre temel sorun alanlarının tespiti, bir bütün olarak değer zincirinin ortaya konulmasına olanak vermektedir. Bu amaçla inşaat sektöründe kayıt dışılığın analizi açısından önemli görülen konular; geliştirme aşaması, finansman aşaması ile satış ve sonrası aşama olmak üzere üç grup altında toplanmıştır. Çalıştay esnasında bu üç tema altında mevcut duruma yönelik bulguların tespiti önceliklendirilerek ve gerekli olabilecek mevzuatsal değişiklikler, denetim uygulamalarına ilişkin değerlendirmeler çerçevesinde sektörde kayıt dışılığın ortaya konulması adına farklı adımlar tartışılmıştır.