İŞKUR, 2015 yılından bu yana işbaşı eğitim programını başarıyla uyguluyor. Programın amacı işsizlerin işbaşında meslek öğrenmesi ve meslek öğrendiği işyerinde istihdam edilmesi. İşbaşı eğitim programı işsizlerin ilk hedefi haline gelmiş durumda. İşbaşı eğitim programında katılımcılara programa katıldıkları gün başına ödeme yapılıyor. Bu yıl için program katılımcılarına günlük 77.7 TL ödeniyor. Ayda 26 gün programa katılan bir kişi asgari ücret (2020 TL) kadar gelir elde ediyor. Öğrenciler için günlük tutar 58.27 TL iken, işsizlik parası alanlara günlük 38.85 TL ödeniyor.

SAĞLIKTAN DA YARARLANIR

İşsizler program boyunca bir yandan meslek öğrenip diğer yandan asgari ücret kadar gelir elde ediyor. Ayrıca işveren isterse katılımcılara İŞKUR’un ödediği tutara ilave olarak da ödeme yapabiliyor. Yani katılımcıların asgari ücretin üzerinde gelir elde etmesi de mümkün. Programa katılan işsizler yalnızca gelir elde etmiyor. Program boyunca katılımcılar adına genel sağlık sigortası primi de yatırıldığı için sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor. Ayrıca bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları da sağlık hizmeti alabiliyor.

9 AYA KADAR UZUYOR

Bu program İŞKUR’un işsizlere eğitim verilmesi için işverenlerle yaptığı bir program. İŞKUR, kayıtlı işsizlere eğitim verecek işverenlere katılımcı sağlıyor. İşverenler de bu katılımcılara işi öğretiyor ve program sonunda katılımcıların en az yarısını istihdam ediyor. Eğitim programı; bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanıyor. Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi çağımızın ve geleceğin meslekleri olarak görülen alanlardaki eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençler için ise 9 aya kadar uzayabiliyor.

Başvuru yapmak için ne gerekiyor?

Programa katılmak için işsizlerin yapması gerekenler şunlar:

- İşsizler, İŞKUR'un internet sitesinden ‘iş arayan’ menüsünden, ‘kurs ve programlar’ bölümüne gelip, program aradıkları ili seçerek, o ildeki işbaşı eğitim programlarını takip edebiliyor.

- Talep ettiği meslekte program bulan işsizler doğrudan başvurabiliyor.

- İşsizler, İŞKUR'un sitesinden program düzenleyen işverenlere ulaşabilir.

- Program işverenlere de avantaj sağladığı için pek çok işveren program üzerinden işe alımlarını yapıyor.

650 bin kişi eğitim aldığı meslekte istihdam edildi

İŞKUR, 2018’de 95 bin 445 program düzenledi. Bu programlara toplam 300 bin 512 kişi katıldı. 2015-2018 döneminde programa katılan işsizlerin yüzde 92.8’i, işbaşında eğitim aldıkları mesleklerde bir yıl ve daha uzun süreyle istihdam edildi. Bu süreçte programa katılan 700 bin kişinin 650 bininin eğitim aldıkları meslekte bir yıl ve daha uzun süreli istihdam edilmesi büyük başarı.

PROGRAM SÜRESİ KADAR

Programda, işverenin katılımcıların en az yarısını yine en az program süresi kadar istihdam etmesi gerekiyor. Örneğin 10 kişilik program düzenleyen işveren, program sonunda en az 5 katılımcıyı en az 3 ay süreyle istihdam etmek zorunda. 2015-2018 döneminde düzenlenen programlarda yüzde 92.8 oranında kalıcı istihdamın gerçekleşmesi, bu zorunluluğun çok üzerinde istihdamın gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Akşam