Küresel GSYİH büyümesi 2018'de %3.5'e geriledi ve 2019'da %2.9'a düştü. 2020 için olumsuz beklentiler ise devam ediyor. Covid-19 salgını, belirgin finansmana erişim ve KOBİ nakit akışı yönetimini bütün dünyada uzun vadeli etkiliyor.

Kovid-19 Virüsü Bağlamında KOBİ'lere Yönelik Dünyada Geliştirilen Politika Örnekleri……

– Merkez Bankaları, KOBİ'lerin mali kısıtlanmalarına karşı önlemler alıyor.

– Birçok ülke, çalışma saatlerinin nasıl azaltılacağı, işçiler ve şirketler için yardım ve geçici işten çıkarma ve hastalıkta işten çıkarılma ödemeleriyle ilgili işletmeleri bilgilendiriyor. (Belçika, Fransa, Hollanda, İsviçre) İtalya'nın işten çıkarılma ödemelerine ilişkin önlemlerinin sıra dışı olması bekleniyor. İrlanda, hastalık iznini uzatmak ve serbest meslek sahiplerine yapılan ödemeler için önlemler aldı.

– Çeşitli ülkeler, vergi ödemenin ertelenmesi gibi geçici vergi indirimi için olanaklar sunmaktadır. (Avustralya, Belçika, Fransa) İtalya, vergi kredisi de sunmaktadır.

– ABD durumdan etkilenen küçük işletmeler için, Afet Yardım Kredisi Programı'nı başlattı.

– Teminatı olmayan sıfır faizli krediler (Japonya), bankaların kredi onayı vermesi için gereken süreyi azaltan (İsrail), sektörel destek, özellikle turizm endüstrisi için (örneğin Avustralya, Şili, İtalya), yeni kamu garantileri (Avusturya, Japonya, Kore, İsrail) hesap alacak sigortası (Kore).

– Bazı önlemler tedarik ve ödeme ertelemesi sistemlerini kapsıyor. Fransa ve Belçika devlet sözleşmelerinde ödeme gecikmeleri cezalarını askıya aldı. Fransa ayrıca KOBİ'ler ve müşteriler/tedarikçiler arasında çatışma arabuluculuğu da sunmaktadır.

– Yeni Zelanda, müşterilerin faturalarını küçük işletmelere 10 gün içinde ödemeleri gerektiğini belirtti.
 

TÜRKİYE NE YAPTI?

Ülkemizde Aralık 2019 tarihi itibarıyla; 1.891.512 adet işyeri mevcut, bu işyerlerinde çalışan işçi sayısı 14.314.313 kişi, 250'den az işçi çalıştıran işyerlerinin sayısı 1.886.432 ve bu işyerlerinde çalışan işçi sayısı ise 11.419.072'dir. Yani, Türkiye ekonomisinin %99'u KOBİ'lerden oluşmakta ve burada istihdam edilenler toplam sigortalı sayısının %79'unu oluşturmaktadır.  Yukarıdaki yapı, koronavirüs döneminde ayakta tutulması gereken işletmelerin KOBİ'ler olduğunu ortaya koymaktadır.

Koronavirüs nedeniyle işyerlerinin kapanmasından ve ticari yaşamın, arz ve talebin durma aşamasına geldiği günden bu yana 45 gün geçti, destek paketleri havalarda uçuşuyor ama nakde erişen yok. Zaten açıklamalarda ödendi denmiyor, tahsis yapıldı deniyor.

Sözcü | Nedim TÜRKMEN