19 Eylül 2018 tarihli ve 30534 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 106 Karar Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı eki Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, 2010/139 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20. Maddesinde yer alan yabancıların Türkiye vatandaşlığına geçişiyle ilgili tutarlarda 19 Eylül 2018 tarihinden geçerli olmak üzere indirime gidildi. Ayrıca, Yönetmelikte Amerikan Doları olarak belirlenen tutarlar, dolara bağımlılıktan kurtulmak amacıyla dolar veya dolar karşılığı döviz ya da Türk Lirası ibareleri de eklendi.

Buna göre,

1) Gerçekleştirilecek Asgari Sabit Sermaye Tutarı 2 Milyon Dolar’dan 500 Bin Dolar Veya Karşılığı Döviz Ya Da Karşılığı Türk Lirası’na İndirildi

Söz konusu Yönetmelik ile belirlenen ve Türkiye Vatandaşlığı kazanmak için aranılan en az sabit sermaye yatırımı tutarı, 19 Eylül 2018 tarihinden itibaren 2 Milyon Amerikan Doları’ndan, 500 Bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası’na indirildi.

Belirtilen tutarda sabit sermaye yatırımı yapıldığı hususu önceden Ekonomi Bakanlığı tarafından tespit ediliyordu. Şu an Ekonomi Bakanlığı bulunmadığından, artık bu tespitin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca yapılması uygun görülmüştür.

2) Satın Alınacak Taşınmazın Asgari Bedeli 1 Milyon Dolar’dan 250 Bin Dolar Veya Karşılığı Döviz Ya Da Karşılığı Türk Lirası’na İndirildi

Türkiye Vatandaşlığı kazanmak için aranılan ve tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alınması gereken taşınmazın en az tutarı, 19 Eylül 2018 tarihinden itibaren 1 Milyon Amerikan Doları’ndan 250 Bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası’na indirildi. Bu şartlarla taşınmaz satın alındığının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca tespit edilmesi gerekmektedir.

3) 100 Kişiye İstihdam Sağlama Şart, 50 Kişiye Düşürüldü

Türkiye Vatandaşlığı kazanmak için aranılan istihdam oluşturma şartı, 19 Eylül 2018 tarihinden itibaren 100 kişiden 50 kişiye düşürüldü. Bu tespit Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca yapılacaktır.

4) Türkiye’de Faaliyet Gösteren Bankalarda Üç Yıl Tutulması Gereken Mevduat Tutarı, 3 Milyon Dolar’dan 500 Bin Dolar Veya Karşılığı Döviz Ya Da Karşılığı Türk Lirası’na Düşürüldü

Türkiye Vatandaşlığı kazanmak için aranılan en az üç yıl mevduatta tutma tutarı, 19 Eylül 2018 tarihinden itibaren 3 Milyon Amerikan Doları’ndan 500 Bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası’na düşürüldü. Yabancıların Türkiye vatandaşlığı için belirtilen mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı hususunun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca tespit edilmesi gerekmektedir.

5) Devlet Borçlanma Araçlarında Üç Yıl Tutulması Gereken Tutar, 3 Milyon Dolar’dan 500 Bin Dolar Veya Karşılığı Döviz Ya Da Karşılığı Türk Lirası’na Düşürüldü

Türkiye Vatandaşlığı kazanmak için aranılan en az üç yıl Devlet borçlanma araçlarında tutma tutarı, 19 Eylül 2018 tarihinden itibaren 3 Milyon Amerikan Doları’ndan 500 Bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası’na düşürüldü. Bu husus, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tespit edilecektir.

6) Gayrimenkul Yatırım Fonu Veya Girişim Sermayesi Yatırım Fonunda Katılma Payı Satın Alınarak 3 Yıl Tutulması Gereken Tutar, 1,5 Milyon Amerikan Doları’ndan, 500 Bin Amerikan Doları veya Karşılığı Döviz Ya Da Türk Lirasına Düşürüldü

Türkiye Vatandaşlığı kazanmak için aranılan en az üç yıl gayrimenkul yatırım fonu veya girişim sermayesi yatırım fonu’nda katılma payı satın alınarak tutma tutarı, 19 Eylül 2018 tarihinden itibaren 1,5 Milyon Amerikan Doları’ndan 500 Bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası’na düşürüldü. Bu husus, Sermaye Piyasası Kurulu’nca tespit edilecektir.

Öte yandan, aynı Karar ile, yapılacak vatandaşlık kazanma başvuruları ile ilgili süreci takip etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı bünyesinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulmuştur.

Saygılarımla.