FATF, 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından. 11 Eylül 2001 tarihinde sonra FATF'in 32 ülke ve 2 bölgesel kuruluş olmak üzere toplam 34 üye bulunmaktadır. Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF'e üye oldu. FATF'in diğer üyeleri: ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Çin, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hollanda, Hong-Kong, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda , Japonya, Kanada, Lüksemburg, Meksika, Norveç, Portekiz, Rusya Federasyonu, Singapur, Türkiye, Yeni Zelanda, Yunanistan, Avrupa Komisyonu, Körfez İşbirliği Konseyi. 

Ayrıca, FATF benzeri bölgesel kuruluşlar da bulunmaktadır. Bunlar MENAFATF, MONEYVAL, APG, GAFISUD olarak sıralanabiliriz.

Çalışma gruplarının gerçekleştirdiği toplantılar yoluyla yürütmektedir. FATF, yıl üç Genel Kurul toplantısı gerçekleştirmektedir. Bu toplantılar her yıl Aralık Ekim, Şubat ve Haziran ayında yapılmaktadır. Ayrıca FATF tarafından “Terörizmin Finansmanı Çalışma Grubu”, “AML / CFT değerlendirmeleri ve Uygulama Çalışma Grubu”, “Tipoloji Çalışma Grubu”, ve “Geçici Grup” (Ad Hoc Group) toplantıları ile özel sektörle birlikte toplantılar düzenlenir.

FATF, üye ülkeler kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği ülkeler arasında periyodik olarak denetlemekte ve değerlendirmeleri bulunmaktadır. FATF, III. tur ülke değerlendirmesini sürdürmektedir.

Değerlendirme yapılırken ev ödevleri veriyor. Değerlendirmeye tabi tutulan değerlendirme kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele amaçlı tanımaya yönelik olarak cevaplandırması için sualnameler göndermektedir. Mercek altına almak için, bu standartlara göre mercek altına almak.

Mercek altına alınan ülkeler arasında Türkiye'de var. 

Bir taraftan bakın barışı devam ediyor. Paranın kaynağı sorulmayacak, incelenmesimeyecek, belge istemeyecek diyor. 

Diğer yandan; Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi Uygulaması Başlıyor.

Rapora göre; kara para aklama eylemlerinin ve uluslararası terörizmle mücadelenin terör örgütlerinin etkili parasal desteklerinin kaynağında olduğu. 

FAFT HANGİ KURUMLARI İNCELEYECEK? 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet ve İçişleri Bakanlığı 

Ayrıca bu bakanlıklara bağlı; MASAK, Emniyet, Jandarma, Sahil Güvenlik, Gümrük gibi adli kolluklar, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, sigortacılık ve kambiyo gibi finans kurumları ile yargı ve diplomalar yön veren birimler.

Eğer FAFT tarafından hazırlanan rapor olumsuz çıkarsa; FATF Başkanınca üye ülkedeki ilgili bakana tavsiyelere uyumsuzluğa dikkat çeken mektup gönderilmesi gündeme gelecek. 

İlgili üye için tavsiyelere yeterince uyum gösteremediğini belirten bir bildiri yayınlanacak.

Ülkenin, FATF üyeliği askıya alınacak ve nihayet tıklayınız üyeliği sona erdirilecek. 

Bu ne anlama geliyor.

Yurt dışına para transferleri zorlaşacak. Şu an para transferleri 2 gün içinde giriş ve çıkışı gerçekleşirken, bu süre 2 haftaya kadar yapılabilir. Bu durum, öncelikle yabancı yatırımcıları triptadır. İthalat ve ihracat zorlaşacak. Türkiye dışarıda büyük itibar kaybına uğrayacak. 

1 Eylül ayında; 

Ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükellefler, İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler, Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, Serbest meslek kazancı elde eden mükellefler, Gerçek usulde vergilendirilen zirai kazancı elde eden mükellefler,

Vergi muaf esnaf gerçekleştirmek için mal satışı ve hizmet ifasına ilişkin 213 Kanun gereğince kendilerine düzenleme zorunluluğu getirilen finansal belgeler elektronik belge olarak düzenlemek ve bkz. 

Sonuç olarak ilgili bakanlıkları ve incelemelerini inceleyerek ve gözden açacaksın. Ya da açmayarak teröre destek veren ülke olacaksın. ZOR BİR KARAR…



Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force- FATF)

Kaynak:  

(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link menüsündeek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link