Böyle soru olur mu ? Tabii gerek okuyucuların ve gerekse halkın vereceği cevap artmasın olacaktır. Biz bu yazıda fikrimizi söylemeden önce bazı ülkelerdeki vergi oranlarına bir göz atalım.

Bazı ülkelerdeki KDV oranları

Yüzlerce ülkeden bir kısmını seçtim. Görüldüğü gibi bir çok ülkede KDV oranları bizdeki %18'den fazla.
Ülkenin gelişmişlik düzeyi ile KDV oranları arasında ilişki var. Ülkenin ekonomisinin kayıt dışı veya kayıt içi ile ilgisine göre KDV oranları artıp azalabiliyor.
Tabloda son sütuna devreden KDV'nin iadesi yapılabiliyor mu diye bir sütun açmıştım. Yazarken utandığımdan bu sütundaki bilgileri daha fazla devam ettirmekten vazgeçtim. Ülkemizdeki KDV oranını %20'ye çıkarsak, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki oranlarla karşılaştırdığımızda gayet normal olduğu görülebilir. Ancak, benim itirazım var.
KDV kanununun çıktığı 1980'li yılları hatırlıyorum. 6 ay içinde KDV oturmuştu, ama KDV'nin ve reklamın vergisi yapılıyordu. Ayşegül ve Ali Atik'in meşhur 'BİR ALIŞVERİŞ BİR FİŞ' sloganını kim unutabilir?
Bugün, ülkemizde bir iddiaya göre kayıtdışı ekonomi %45'lerde. Hepimiz yaşıyoruz. Bu ülkenin insanları çıldırmış olmalı. Hiç kimse hakkına razı değil, daima daha fazlasını istiyor. Siz hakkınızı istediğinizde bir tek dayak yemediğiniz kalıyor. Hiç kimse fiş kesmiyor. Bir Allahın kulu da gelip onları kontrol etmiyor. Fiş ve fatura kesmeyene ceza yazmıyor, hesap sormuyor.
O zaman, KDV'ye zam yapsanız ne olur, indirseniz ne olur? Bir şey değişmez.

Sonuca geleyim.
a. KDV oranı %20'ye artırılırsa dünyadaki benzerlerine uygun hale gelir amma,
b. KDV oranı yükselirse KDV tahakkuk ve tahsilatı, özellikle perakendede daha da azalacaktır.
c. Bu memleketin, sevgili ülkemizin halkının ülkesini sevmesini göstermesi için vergileri de öder hale gelmesi lazımdır.
d. Bir Allahın kulları değil ama, Maliyenin memurlarının ve devlet adamlarının kontrollerin artması ve alınacak tedbirlerle KDV tahsilatının artmasını sağlaması daha iyi olacaktır.
e. Meşhur hikayedir vergiye zam yaparsanız bir zamanların hikayesindeki gibi halk sokakta oynamaya başlar, oysa vatandaşlık görevini yapmayanları önce reklamlarla, sonra da ceza ile yola getirirseniz zamdan daha iyi olacaktır.

Cevdet AKÇAKOCA | EkoHaber