Koronavirüs salgını sürecinde işyeri kapatılan, çalışma süreleri azaltılan ya da bu süreçte ciroları azalan, siparişleri iptal olan işyerlerinin ilk yapması gereken kısa çalışma ödeneğine başvurmak. Geçen hafta yürürlüğe giren kanunla bu başvurulara ilişkin olarak önce kapsamdaki işçilere kısa çalışma ödenekleri ödenecek ve uygunluk tespitleri beklenmeyecek. Uygunluk tespitleri daha sonra yapılarak işverenlere bilgi verilecek. Ancak işverenlerin hatalı bildirimleri nedeniyle haksız ödenecek kısa çalışma ödenekleri işverenlerden faiziyle istenecek. Bu nedenle işverenlerin bu konuda doğru bilgi vermeleri şart.
 

BAŞVURULAR YAPILDI

İlk olarak işyerleri kamusal tedbirler kapsamında kapatılan işverenler başvurularını yapmışlardı. Bu kapsamdaki işverenlere dönüşler yapıldı. Çalışanlara da ödenekleri ödendi. Sonraki tarihlerde alınan kararla kapatılan berberler, saunalar, spor salonları, kafeler için yapılan başvurular da son aşamaya gelinmişti. Bu işyerleri için de kanunun yasalaşmasıyla birlikte İŞKUR merkezleri müfettişler tarafından yapılacak denetim sonuçlarını beklemeden, işçilere kısa çalışma ödeneklerini ödemeye başlayacak.
 

CİROYA GÖRE DENETİM

AVM’lerin pek çoğunda mağazalar kapatıldı. Bazılarında çalışma süreleri azaltıldı. Market ve eczaneler dışında AVM’lerdeki mağazalar kısa çalışmaya başvurdu. Bu tip işyerleri için yani kamusal tedbirler dolayısıyla kapatılmayıp AVM gibi bu dönemde bulaşma riski nedeniyle insanların bulunmayı tercih etmediği ve bu nedenle ciro-satış ve siparişlerin durduğu işyerlerinde uygunluk denetimi ciro-satış ve siparişlerin azalması üzerinden yapılacak. Bu nedenle işverenlerin bu konudaki belgeleri ortaya koymaları gerekiyor.
 

SAĞLIK PRİMLERİ ÖDENECEK

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamadığı için işverenler tarafından ücretsiz izne çıkartılan ve nakdi ücret desteği alan kişiler için ücret desteği aldıkları süre boyunca genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından yatırılacak. Dolayısıyla nakdi ücret desteği alan kişiler ve bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocukları bu süreçte sağlık hizmetlerine erişim sorunu yaşamayacak.
 

EĞER UZAKTAN ÇALIŞMA TESPİT EDİLİRSE FAİZİYLE GERİ İSTENİR

Bu süreçte pek çok çalışan da evde çalışıyor. Fiilen çalışmaya devam eden ve ne kadar çalıştığı kontrol edilemeyecek kişiler için ne işyerinin kapandığı, ne de çalışma sürelerinin azaldığı iddiasıyla kısa çalışmaya başvuru yapılması söz konusu olmamalı. İŞKUR yapacağı denetimlerde uzaktan çalışmaya devam eden kişiler için kısa çalışmaya başvuru yapılmışsa bu kişilere ödenen paraları işverenden faiziyle geri isteyecektir. Bu nedenle uzaktan çalışmaya devam eden kişiler ve bu süreçte online satışlar çerçevesinde ciro azalması yaşanmayan merkez işyerleriyle tedarik ve dağıtıma ilişkin depo – sevkiyat işyerlerinde kısa çalışmaya başvurulmaması ve uzaktan çalışmayla sürecin yönetilmesi yerinde olacak.
 

PRİMİ YETMEYENLER İÇİN NAKDİ DESTEK

İŞKUR’un uygunluk denetimlerini beklemeden çalışanlara kısa çalışma ödeneklerini ödemeye başlaması, kısa çalışma ödeneğini primi yetmediği için alamayan kişilerin de tespit süreçlerini hızlandıracak. 16 Nisan tarihi itibarıyla bu kişilerin ücretsiz izinde olacakları her gün için 39.24 TL’lik tutar üzerinden hesaplanacak nakdi ücret destekleri İŞKUR tarafından ödenecek. Söz konusu desteğin süresi 3 ay olarak belirlendi. 

Akşam | Okan GÜRAY