Örneğin, binek otomobillerin giderleri ve amortismanlarının gider yazılmasına sınır getirilmesi, binek otomobillerin KDV ve ÖTV’sinin tamamının gider yazılmasının engellenmesi ve sadece 115 Bin TL.sinin gider yazılmasına izin verilmesi gibi.

Son günlerde geçmişe dönülen konulardan birisi de, vergi tahsilat yetkisi ile ilgili. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren özel bankaların vergi tahsilat yetkisi kaldırılarak, bu tahsilatlar sadece vergi daireleri ve kamu bankalarına bırakıldı. Bu nasıl mı oldu? Her şey Maliye’nin yazdığı bir yazı ile başladı.
 

Maliye, Özel Bankaların Vergi Tahsilat Yetkisini Yılbaşından İtibaren İptal Etti!

Maliye, özel bankalara gönderdiği 26 Kasım 2019 tarihli ve 162711 sayılı yazıda;

-  6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil usulü Hakkında Kanunun 41. Maddesi uyarınca özel bankalarla imzalanan vergi tahsilatına aracılık edilmesine izin veren protokollerin 1 Ocak 2020 tarihinden geçerli olmak üzere feshedildiğini ve özel bankaların tahsilat yetkilerinin kaldırıldığını,

- 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren özel bankaların merkez, şube, internet bankacılığı, ATM, telefon bankacılığı dahil her türlü kanal aracılığıyla söz konusu protokoller kapsamında hiçbir suretle tahsilat yapamayacaklarını bildirdi.

Özel Bankalar Yetki İptaline Şiddetle İtiraz Ettiler, Ama Sonuç Değişmedi!

Özel bankalar, Maliye’nin bu yazısı üzerine ilgili makamlara gerekli başvurularda bulundular, itiraz ettiler ama hiçbir sonuç alamadılar, Maliye’nin görüşü değişmedi. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren özel bankaların vergi tahsilatı yapma yetkileri iptal edildi. Dolayısıyla, özel bankalar Vergi Dairesi Müdürlüklerince takip ve tahsilatı yapılmakta olan vergi, harç, ceza ve diğer alacakları 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren nakden, hesaptan, çekle, banka kartı, havale ve EFT yoluyla tahsil edemeyecekler.   

Vergi Ödemeleri, 1 Ocak 2020 Tarihinden İtibaren Sadece Vergi Dairelerine ve Kamu Bankalarına Yapılabilecek!

Vergi Dairesi Müdürlüklerince takip ve tahsilatı yapılmakta olan vergi, harç, ceza ve diğer alacaklar 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren vergi daireleri veznelerine yatırılabileceği gibi, kamu bankalarına (T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., Ziraat Katılım Bankası A.Ş., Vakıf Katılım Bankası A.Ş., Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş. , Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş.  (PTT) da ödenebilecek!
 

Özel Bankalar, Bazı Vergi Türleri ve Cezaları Sadece Kredi Kartı İle Tahsil Edebilecek!

- Gayrimenkul/menkul sermaye iradı, ücret, diğer kazanç ve iratlardan kaynaklı gelir vergisi,

-  Motorlu taşıtlar vergisi,

- Trafik cezası,

- Karayolları Taşıma Kanunu idari para cezası, geçiş ücreti ve idari para cezası,

- Diğer idari para cezaları,

- Mali Yapılandırma Kanunları (6736, 7020, 7143 gibi), 6183 sayılı Kanun kapsamında taksitlendirilmiş borçlar, 

- Tapu harcı,

- Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı,

- Öğrenim kredisi ve katkı kredi borçları,

- Pasaport harcı ve değerli kağıt bedeli, sürücü belgesi harcı ve değerli kağıt bedeli, T.C. kimlik kartı bedeli, yurt dışına çıkış harcı, Göç İdaresi ikamet harcı, ikamet tezkeresi defter satış bedeli, tek giriş vize harcı,

- Ecrimisil,

- Veraset ve intikal vergisi borçları

yukarıda sayılan kamu bankaları (T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.) yanında; Türk Ekonomi Bankası A.Ş., Akbank T.A.Ş.,  Şekerbank T.A.Ş. , Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Yapı ve Kredi Bankası A.Ş., ING Bank A.Ş., QNB Finansbank A.Ş., HSBC Bank A.Ş., Alternatifbank A.Ş., Denizbank A.Ş., Aktif Yatırım Bankası A.Ş., Odea Bank A.Ş., Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş., Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. ve Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.’ne sadece kredi kartı kullanılmak suretiyle ödenebilecek. Bu ödemelerin özel bankalara nakit olarak yapılması söz konusu değil.
 

Vatandaşın Vergi Ödemelerini Zorlaştıran Değil, Kolaylaştıran Bir Sistem Getirmek Maliye’nin Görevi!

Vergi; devletin ya da devletin yetkilendirdiği kamu tüzel kişilerinin kamu harcamalarını karşılamak üzere yasalar çerçevesinde gerçek ve tüzel kişilerin ödeme gücü üzerinden zora dayanarak ve karşılıksız olarak aldığı parasal değerlerdir. Maliye’nin bu zora dayalı ve karşılıksız olan vergi ödemelerini kolaylaştırması gerekir.

Bugüne kadar vergi mükellefi gerçek kişi ve şirketler vergilerini, müşterisi olduğu bankalar aracılığıyla çok rahat ve hızlı bir şekilde ödediler, hiçbir sıkıntı da çekmediler. Her şey yolunda giderken, Maliye’nin özel bankaların tahsilat yapma yetkisini iptal etmesini ve mevcut sistemden vazgeçmesini anlamış değiliz. Önemli olan vatandaşların ve vergi mükelleflerinin vergi ödemelerini farklı kanallardan ödeme imkanına sahip olması ve ödemesi. Sorun eğer özel bankaların yaptıkları vergi tahsilatlarını üçüncü günün sonunda Maliye’ye aktarması ise, bu konu bankalarla konuşularak tahsilatın yapıldığı günün sonunda Maliye’ye aktarılması sağlanabilirdi.
 

Sonuç Olarak;

Maliye, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren özel bankaların vergi tahsilatı yapma yetkisini kaldırdı. Yani, yılbaşından itibaren özel bankalar üzerinden vergi ödenemeyecek. Vergi ödemek için ya kamu bankalarına gidilecek ya da vergi dairelerine ödeme yapılacak. Bu konuda maalesef başka bir seçenek de bulunmuyor. Vergi dairelerine ödeme pratik değil. Bu konudaki tercihin kamu bankaları üzerinden ödeme yapılması yönünde olacağı tahmin ediliyor.  

Yılbaşı yaklaşıyor, vergi mükellefi kişi ve şirketlerin vergi ödemelerinde sorun yaşamamaları için bir an önce kamu bankalarında hesap açtırmaları gerekiyor.

Bizden söylemesi!

Abdullah TOLU | OgünHaber