Anonim Şirketlerde tüm ortakların Yönetim Kurulu üyesi ve temsil yetkisine sahip olması AATUHK uyarınca bazı sorunlar ortaya çıkarabilecektir. Aşağıdaki yasal açıklamalara göre tüm ortaklar yerine bazı ortaklar veya en az 1 üyeye Yönetim Kurulu temsil yetkisi verilmesi fayda sağlayacaktır. Aksi takdirde, Yönetim Kurulundaki tüm üyeler takip muamelerine tabi olabileceklerdir.

6762 sayılı Türk Ticaret Kanununun 319 ve müteakip maddeleri ile 6102 sayılı Kanunun 370 ve müteakip maddelerine göre temsil yetkisi murahhas azalara veya müdür olarak üçüncü kişilere bırakılmamış ise yönetim kurulu üyeleri kanuni temsilci sıfatını taşımaktadır.

Buna göre, amme alacağının anonim şirket şeklinde örgütlenmiş tüzel kişiliğin mal varlığından kısmen veya tamamen tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğini anlaşılması halinde tüzel kişiliğin kanuni temsilcisi konumundaki yönetim kurulu üyelerinin şahsi malvarlıklarından takip ve tahsili cihetine gidilmeden önce, şirket esas sözleşmesinin ve ticaret sicili kayıtlarının tetkik olunması, temsil salahiyetinin aynı zamanda yönetim kurulu üyesi olan murahhas bir veya birkaç üyeye veya müdür olarak üçüncü kişilere bırakılmış olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir.

Yapılacak tespit sonucunda; şirketi temsil salahiyetinin murahhas üye veya üyeler ile müdür olarak üçüncü kişilere bırakıldığının anlaşılması halinde amme alacağının bunlardan takip ve tahsiline gidilmesi, bu durumda diğer yönetim kurulu üyeleri hakkında işlem yapılmaması icap etmektedir.

Şirket esas sözleşmesinde bu şekilde bir görevlendirmeye ilişkin herhangi bir kayıt bulunmaması halinde, 6762 sayılı Kanunun 317 nci maddesi, 6102 sayılı Kanunun 365

inci maddesi hükmü göz önüne alınacak, yönetimde bulunan tüm üyelerin müşterek ve müteselsil sorumlulukları dikkate alınarak haklarında 6183 sayılı Kanunun mükerrer 35 inci maddesi uyarınca işlem yapılacaktır. Bu nedenle, tüm üyeler yerine bir veya birkaçına temsil yetkisi verilmesi diğer üye/ortakları önemli bir sorumluluktan kurtaracaktır.

Saygılarımızla,

Ali ÇAKMAKÇI
Yeminli Mali Müşsavir
Bağımsız Denetçi