193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 maddesi kapsamında vergi kesintisi yapmak zorunda olan ve aynı zamanda da 5510 sayılı SGK kanununun 4/a maddesi kapsamında işçi çalıştıran işyerlerinin vermek zorunda oldukları muhtasar beyannamesi ile SGK prim ve hizmet belgeleri, teknolojik gelişmelere bağlı olarak yapılan programlar sayesinde BİRLEŞTİRİLEREK verilmesi imkânını sağlayan Kanun, ilk kez 6728 sayılı torba Kanunun 16’ ıncı maddesi ile yayınlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Ayrıca uygulamaya ilişkin olarak ise; birden fazla Genel Tebliğ yayınlanmıştır.

Pilot bölge olarak ilk uygulanan iller ise;

  • Kırşehir
  • Çankırı
  • Amasya
  • Bartın  

Olmuştur.

Genel olarak bütün mükellefler 01.07.2018 tarihinde birleştirilmiş muhtasar ve prim hizmet belgesi verilmesi kapsamına alınmış ancak uygulama tarihi 01.10.2018 olarak yenilenmişti.

27.10.2018 tarihinde yayınlanan tebliğ ile uygulama tarihi 01.07.2019 olarak yeniden düzeltilmiştir. Yani ertelenmiştir.

Meslek mensupları hazırlıklara başlayarak belli bir mesafe almışlardı. Ancak uygulamanın 2019 yaz aylarına kadar tekrar ertelenmesi şimdilik gündemden kalkmış gelecek sene yaz aylarında ve tatil dönemlerinde gündeme gelmesi zaman bakımından zorluklara sebep olabilir.  

Erteleme kararı Mali idarenin verdiği ve mutlaka bir sebebi ve gerekçesi de bulunduğu şüphesizdir.

Ancak hazırlıklarını tamamlayan ve personelini eğiten mükelleflerin isteğe bağlı olarak uygulamaya başlamasına izin verilmesi faydalı olabilirdi. Böylece işverenler, meslek mensupları ve vergi daireleri belli mesafe almaları sağlanarak bir anda sisteme (01.07.2019) beyannamelerin yüklenmesi, hem sistem hem de uygulayıcılar bakımından zorluklara sebep olacağı şüphesizdir. (01.11.2018)

Saygılarımla.

Memduh ÖZCAN
SMMM
BAĞIMSIZ DENETÇİ