Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, Bankalar (T.C. Merkez Bankası ve Yatırım Bankaları hariç) ve PTT için yayınladığı “Şüpheli İşlem Bildirim Rehberi (Bankalar)” (Rehber)’inde güncelleme yaptı ve bu güncellemeler 11.09.2019 tarihinde Kurum’un internet sitesinde yayımlandı.

Söz konusu değişiklik Rehber’de bugüne kadar yapılan dördüncü değişikliği oluşturuyor. Yapılan değişikliklerle;

  • Suça ilişkin süphe kategorilerinde yer alan “Yasa dışı Fon Toplama/Sağlama” ifadesi “Terörizmin Finansmanı” olarak güncellendi.
  • Şüphe kategorilerindeki suçlara ve şüphe kategorileri referans tablosuna yolsuzluk (rüşvet, irtikâp, zimmet, kamu görevlisinin haksız mal edinmesi ve diğer yolsuzluk türleri), lisanssız ödeme ve elektronik para hizmetleri, başkası hesabına işlem yapıldığının beyan edilmemesi, sigara, alkol ve tütün kaçakçılığı, piramit satış sistemleri (saadet zincirleri) ve sivil toplum kuruluşlarının suiistimali suçları ve bunlara ait bilgiler eklendi.

Rehber’in güncel hali Kurum internet sitesinde 11.09.2019 tarihinde yayımlandı, ancak, şu an Rehber’in en güncel hali olarak yayımda bulunan 1.4 sürümünde yapılan değişikliklerin güncelleme tarihi Rehber içerisinde 12.04.2019 tarihi olarak yer alıyor.

Saygılarımızla

procompliance.net

Tam Ekran Görüntülemek için Tıklayın...