Hafta tatili gününün, bir genel tatil veya ulusal bayram günü ile çakışması her zaman mümkündür. Bu durumda, işçilere hafta tatili ücretinden başka ayrıca genel tatil veya ulusal bayram gününe ilişkin ücreti de ödenip ödenmeyeceğine dair, yasal bir düzenleme yoktur. Öğretide baskın görüşe göre, çalışma karşılığı olmadan ödenen ücret konusunda dar yorum metodu ile hareket edilmesi ve işçinin tek bir tatil ücretine hak kazanması gerektiği yolundadır (Sümer, Haluk Hadi, İş Hukuku Uygulamaları, s.372; Çelik/Caniklioğlu/Canbolat, İş Hukuku Dersleri, s.516; Süzek, İş Hukuku, s.847; Mollamahmutoğlu/Astarlı/Baysal, İş Hukuku s.1313). Yargıtay’ın kararı da öğretide baskın görüş yönündedir. Yargıtay 9 uncu Hukuk Dairesi, “Pazar günüyle 30 Ağustos Bayramı tedahül (geçişme) ettiği halde, mükerrer ücret hesap edilmiş olması bozmayı gerektirir (Y9HD.18.12.1969, 10027/11686).

Başka bir anlatımla Ulusal bayram ve genel tatil günlerinden birinin “hafta tatiline” (örneğin Pazar gününe) “rastlaması” (geçişmesi, tedahül etmesi) halinde “sadece bir tatil günü ücretinin” verilmesi gerektiği kabul edilmiştir. Aynı şekilde, ulusal bayram ve tatil günlerinden birinin çalışılmayan cumartesi gününe rastlaması halinde de “bunun tamamen bir takvim rastlantısı olduğu” kabul edilmiş; ayrıca bir ücret ödenmesine gerek görülmemiştir. Ancak, ulusal bayram ve genel tatil gününe rastlayan hafta tatili veya çalışılmayan Cumartesi günü işyerine giderek “çalışan işçiye”, haftalık 45 saatlik normal iş süresinin üstünde yapılan bu çalışması “fazla çalışma” sayılarak ücreti % 50 artırımlı ödenmesi gerekir. Bir başka deyişle, hafta tatili (Pazar) çalışmalarında olduğu gibi, işçi rastlantılı (geçişmeli) bu günlerde çalışması karşılığı bir günlük tatil ücretine ek olarak bir buçuk günlük “hafta tatilinde çalışma ücreti” ile birlikte toplam iki buçuk günlük ücrete hak kazanır.

Sonuç olarak hafta tatili günü işçilerin çalıştırılmaması gereken bir gün olmasına rağmen maalesef uygulamada bu günlerde dahi çalışma yapılmaktadır. Bu günlere rastlayan genel tatil günü olan 19 Mayıs-30 Ağustos gibi günlerde işçinin çalıştırılması halinde hangi tatil ücretinin ödeneceği konusunda açık bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Konuyla ilgili Ulusal bayram ve genel tatil günlerinden birinin “hafta tatiline” rastlaması halinde “sadece bir tatil günü ücretinin” verilmesi gerektiği kabul edilmiştir. Nitekim, hafta tatili (pazar) çalışmalarında olduğu gibi, işçi rastlantılı (geçişmeli) bu günlerde çalışması karşılığı bir günlük tatil ücretine ek olarak bir buçuk günlük “hafta tatili ücreti” ile birlikte toplam iki buçuk günlük ücrete hak kazanacaktır.

Lütfi İnciroğlu