Uygulamada Gecikme Zammı ve Gecikme Faizinin sıkça  birbirine karıştırıldığını görüyoruz. Aslında karıştırılması da çok normal.

Gecikme Zammı nedir ve mevzuatımızda nerede tanımlanmıştır?

Gecikme Zammı 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanununun 51. maddesinde tanımlanmıştır. İlgili maddeye göre "Amme alacağının ödeme müddeti içinde ödenmeyen kısmına vadenin bitim tarihinden itibaren her ay için ayrı ayrı ( 5/9/2018 tarihli ve 30526 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4/9/2018 tarihli ve 62 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, birinci fıkrada yer alan gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere % 2 olarak belirlenmiştir.) % 2 oranında gecikme zammı tatbik olunur." diyerek tanımlamıştır. Bu açıklamaya göre vergi alacağının vadesinde ödenmemesi nedeniyle vade tarihinden ödemenin gerçekleştirildiği tarihe kadar geçen süre için hesaplanan gecikme bedelidir.

Gecikme Faizi nedir ve mevzuatımızda nerede tanımlanmıştır?

Gecikme Faizi ise, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 112. maddesinde tanımlanmıştır. Zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler için idare tarafından sonradan yapılan İkmâlen, resen ve idarece yapılan tarhiyatların olması gereken vade tarihinden gerçekleştirilen tarhiyatın tahakkuk tarihine kadar geçen süre için hesaplanan gecikme bedelidir.

Esas itibariyle Gecikme Zammı da Gecikme Faizi de kanunun belirlediği sürelerde Amme Alacağının tahakkuk ettirilmemesi veya ödenmemesi nedeniyle alınan gecikme bedelidir. Benzer niteliklere sahip olmakla birlikte birbirlerinden ayıran önemli farklılıklar vardır.

Bunlara değinmeden önce belirtmemiz gerekir ki Gecikme Faizi ve Gecikme Zammı için aynı oran kullanılmaktadır. VUK 112/3-b "Geçen süreler için 6183 sayılı Kanuna göre tespit edilen gecikme zammı oranında gecikme faizi uygulanır."

Gecikme Zammı ile Gecikme faizi arasındaki farklar ise aşağıdadır:

Gecikme Zammı

Gecikme Faizi

1

Verginin tahsil aşamasında vade tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar uygulanır.

İkmâlen, resen ve idarece yapılan tarhiyatların olması gereken vade tarihinden tarhiyatın tahakkuk tarihine kadar geçen süre için uygulanır.

2

Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap edilir. Tam aylar için tam ay, ay kesirleri için günlük zam hesaplanır.

Gecikme faizinin hesaplanmasında ay kesirleri nazara alınmaz. Sadece tam aylar için hesaplama yapılır.

3

Gecikme zammı 1 TL'den az olamaz.

Kanunda belirlenmiş Asgari bir tutar yoktur.

4

Kesinlenmiş ve ödeme müddeti içinde ödenmeyen vadesi geçmiş amme alacaklarına uygulanır.

İkmalen, re'sen veya idarece tarh olunan vergiler için uygulanır.

5

Gecikme Zammı Oranı aylık % 2'dir.

Gecikme Faizi Oranı Aylık % 2'dir.

6

Gecikme zammının tatbik müddeti, amme alacağının tecilinde tecilin yapıldığı, iflas halinde iflasın açıldığı, aciz halinde bu durumun sabit olduğu güne kadar olan müddettir. (Gecikme zammını durduran haller)

Kanunda belirlenmiş Gecikme Faizini durduran haller yoktur.

7

Gecikme zammının önceden borçluya bildirilmesi gerekmez.

Gecikme Faizi önceden borçluya bildirilir.

8

Vergi ziyaı cezalarına ve mahkemeler tarafından verilen ceza mahiyetindeki amme alacaklarına uygulanır.

Vergi aslına uygulanır. Vergi ziyaı cezasına uygulanmaz.