2013/11 sayılı Genelgede Değişiklik ile, (19.06.2020 tarihli Genelge/ 21) 14 Altıncı bölümde yer alan “2.1 İşten ayrılış nedeni” alt başlığındaki işten ayrılış nedenleri tablosundaki “26 Disiplin kurulu kararı ile fesih” kodu “26 Devamsızlık nedeni ile fesih” olarak değiştirilmiştir. Bu değişiklik 06.08.2020 tarihi itibariyle SGK işten ayrılış sistemine de yansımış bulunmaktadır.

Bilindiği üzere 4857 Sayılı İş Kanununun 25-II İşçinin Ahlak ve İyiniyet Kurallarına aykırı davranışı sebebiyle fesih halleri madde madde belirlenmiştir.  Devamsızlık sebebiyle İşveren tarafından işçinin iş akdinin sonlandırılması halinde 29- İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih maddesi kullanılmaktaydı. İşveren işçinin devamsızlığı sebebiyle 29 nolu koddan işçinin çıkışını yapınca İş Kanununun 25. maddesinde belirtilen maddelerin hangisi ile fesih yapıldığı ise net olarak çıkış kodundan bilinemiyordu.

Devamsızlık feshi artık çıkış kodundan belli olacak!

Bu uygulama ile işçi devamsızlık yapması halinde, işveren tarafından işçinin haklı bir mazereti yoksa işveren 26 Kodunu kullanabilecek.

Taner ÖZDEMİR