Geçen hafta SGK’nın 2019/9 sayılı genelgeyle sigortalılara tanıdığı kolaylıklardan bazılarını anlatmıştık. Bugün de devam edeceğiz. SGK bu genelgeyle sigortalılar için olumlu bazı değişikliklere imza attı. Bunlardan biri de askerlik borçlanmasının emekli aylığına olan etkisinin artması oldu. Bunun yanında eczacı kalfasına yıpranma hakkı, banka sandığı mensubu kadın sigortalılardan ağır engelli çocuğu olanlara erken emeklilik hakkı da genelgeyle hayata geçti.
 

‘ASKERLİK’ MAAŞI ARTIRIR

Askerlik borçlanması sigorta prim günü eksiğini kapatma ve bazı durumlarda emeklilik tarihini öne çekmenin yanında emekli aylığına da olumlu bir etki yapabiliyor. Özellikle asgari ücretin üzerindeki tutarlardan borçlanma yapılması halinde askerlik borçlanması emekli aylığının artmasını sağlayabiliyor. Son 10 ve son 5 yıllık aylığın hesabında ortalamaların borçlanmayla yükselecek olması sigortalıların lehine olarak askerlik borçlanmasının etkisini artırmış oldu.
 

AĞIR ENGELLİ ÇOCUĞU OLANA

Söz konusu genelgeyle banka sandıklarına tabi kadın sigortalıların banka sandıklarından ayrılmadan doğum borçlanması yapma hakkı getirildi. Bunun yanında aynı genelgeyle banka sandıkları mensubu kadın sigortalılardan ağır engelli çocuğu bulunanlara erken emeklilik hakkı da sağlandı. Ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalıların çalıştıkları günlerin dörtte biri prim gün sayılarına eklendiği gibi emeklilik için gereken yaştan da indiriliyor.
 

KURSU BİTİRENE YIPRANMA HAKKI

SGK, genelgeyle geçen yıl sağlık çalışanları için getirilen yıpranma hakkından eczacı kalfalarının da yararlanmasının önünü açtı. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği işbirliğiyle düzenlenen eğitim sonucunda sertifika ya da kurs bitirme belgesine sahip eczası kalfaları bu haktan faydalanabilecek. Eczacı kalfalarından 3 Ağustos 2018 itibarıyla bu belgeye sahip olanların geriye dönük 10 aylık yıpranma hakkından yararlanması da mümkün. Belge alan kalfalar için işverenler öncelikle tanımlama yapacak. Sonrasında kalfalarını '3213.02-Eczane hizmetleri teknikeri’ meslek koduyla SGK’ya bildirecekler. Sonrasında eczacı kalfaları da her yıl için 60 gün fiili hizmet süresi zammına sahip olacak. Ayrıca her bir yıllık çalışmaları için bir ay erken emeklilik hakkı da kazanacaklar.
 

HER YIL 450 GÜN SAYILACAK

AĞIR engelli çocuğu bulunan bir kadın sigortalının çalıştığı her bir yıl 360 gün değil, 450 gün olarak değerlendiriliyor ve emeklilik yaşı 90 gün geriye gidiyor. Yani ağır engelli çocuğu olan kadın sigortalıların emeklilik yaşları da öne geliyor. 1 Ekim 2008'de getirilen bu hak sayesinde ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalılar erken emekli olabiliyorlar.
 

Okan Güray BÜLBÜL | Akşam