5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile hangi kazaların iş kazası olabileceği de belirlenmiştir.

Bir kazanın İş Kazası kapsamında değerlendirilebilmesi için;

  • Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
  • İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle,
  • Sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
  • 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
  • Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan, olaylara iş kazası denir.

İş kazaları, meydana geldiği günden sonraki 3 iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmelidir. Burada dikkat edilmesi gereken kaza geçirdiği günden değil, kaz geçirdiği günden sonraki günden itibaren Kaza bildirim süresinin başlayacağıdır. Örnek: Salı günü iş kazası vuku bulmuşsa, iş kazasının son bildirim günü Cuma günü gece yarısına kadardır. Yine uygulamada karşılaşılan sorunlardan biri de İş kazası bildiriminde 3 iş günlük süreyi hesaplarken Cumartesi, Pazar ve Resmi tatil günlerinin bildirim süresinden sayılıp sayılmadığıdır. 3 İş günlük bildirim süresine Cumartesi, Pazar ve Resmi tatil günleri dahil değildir. Örnek: Cuma günü geçirilen İş kazasının son bildirim günü: Çarşamba günü olacaktır.  Kaza bildiriminde 3 iş günlük süreyi Kurum hesaplarken işçinin iş kazası geçirdiği günden itibaren hesaplamışsa bu durumda 5510 sayılı Kanunun 13. maddesine göre kuruma itirazda bulunma hakkınız bulunmaktadır.

İş Kaza bildirimi ile ilgili Kısaca bir bilgi verdikten sonra gelelim İş Kazasından dolayı rapor almayan işçinin durumuna!

Çalışırken rahatsızlığı sebebiyle hastaneye giden işçinin rahatsızlığını, Hastane bu kazayı işyerinde meydana gelen bir durum olarak değerlendirdiği için İş kaza Tutanağı tutarak Kurum kayıtlarına almaktadır. Bu rahatsızlığı sebebiyle işçiye rapor verilmemiş olsa bile Hastane kayıtlarına İş kazası olarak geçtiği için bu tutanak işçinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezine gönderilmektedir. İşverenler işçi nede olsa rapor almamış bildirime gerek yok gibi düşünmesinler!
 

İdari para cezası yüksek!

İş kazalarından dolayı kurumun idari para cezaları, işyerinin az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli grupta yer almalarına göre değişmektedir.

Taner ÖZDEMİR