Bilindiği üzere Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde SGK tescili yaptırmak isteyen işveren yada işveren vekilleri https://uyg.sgk.gov.tr/stw/welcome.do adresinden sgk tescilini yaptırıp, 7 gün içerisinde de işyeri tescili için esas olan belgelerle Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu, E-Sigorta Sözleşmesinin E-Devletten Onaylanması ve Aktivasyon İşlemleri Hakkında 14/9/2018 tarihli bir Genel Yazısında işyeri tescili işlemleri sırasında E-Bildirge kullanıcı şifresi kimin üzerine olacaksa bu tescil işlemi onaylanmadan önce şifrenin tanımlanacağı kullanıcının T.C kimlik numarası istenmektedir. Buraya şifreyi alacak kişinin T.C kimlik numarası yazıldıktan sonra kuruma tekrardan şifre talep formunun düzenlenip verilmesine gerek bulunmamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu tescil işlemi yaptıktan sonra Şifreyi talep eden kullanıcı https://www.turkiye.gov.tr/sgk-esgkuyg-esgksifre ile sisteme baktığında işyeri tescilini bu ekranda   göremeyecektir. Zira öncelikle şirket sahibi yada yetkilisi kim olarak sisteme tanımlanmışsa bu kişinin https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ebildirge-basvuru-yetkili-onay ekrandan girip tanımlı olan kişiye buradan onay vermesi gerekmektedir. Yine işveren kullanıcı değiştirecekse de yine bu ekrandan işlem yapması gerekmektedir. Bu ekrandan asıl işverenin onaylamadığı hiç bir işlem şifrenin yetkili kılınan kişi üstüne düzenlenmesi işlemini gerçekleştiremeyecektir.

İşveren onay yaptıktan sonra da bu sefer yetkili kılınan kişinin de kendi e devlet şifresiyle girip kullanıcı onay kısmında sözleşmeyi onaylaması gerekecektir. Bu işlemden sonra şifrelere ulaşabileceklerdir.

Sonuç olarak ; SGK şifrelerini üzerine alan-alacak kullanıcıların dikkatli olmaları ve bu şifrelerin getirdiği sorumlulukları Bildirge sözleşmesini dikkatli bir şekilde okuduktan ve sorumluluğu tam olarak bildikten sonra onaylamaları menfaatlerine olacaktır.

Taner ÖZDEMİR