SGK’dan aylığı kesilenlere iyi haber... Yanlış prim hesabı, memur hatası gibi sigortalıdan kaynaklanmayan nedenlerle aylığı kesilenler artık mağdur olmayacak. Ödenen tüm aylıklar faiziyle geri istenmeyecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz hafta yayımladığı genel yazıyla kendi kusurundan kaynaklanmayan sebeplerle aylığı kesilen emeklilerin ve ölüm aylığı alan kişilerin mağduriyetini ortadan kaldıracak düzenlemeyi netleştirdi. Böylece emeklilerin prim günlerinin silinmesi sonucu aylıklarının kesilmesi sorunu çözülmüş oldu. Emekli aylığı için sigortalılık süresi, yaş ve prim ödeme gün sayısı şartını sağlayan ve aylık bağlatan kişilerin daha sonra prim ödeme gün sayısının aylık bağlatmak için yeterli olmadığı anlaşıldığında SGK, bu kişilerin emekli aylıklarını kestiği gibi yersiz ödenen tüm aylıklar için de borç çıkarıyordu.

NASIL ÇÖZÜLECEK?

Böyle olunca da emekli aylığı alan ya da emekli bir kişiden dolayı ölüm aylığı alan kişiler mağduriyet yaşıyordu. Aylık bağlanırken prim günlerinin yanlış hesaplanması, hizmet çakışması, sigortalıyla isim benzerliği veya memur hatası gibi sigortalıdan kaynaklanmayan nedenlerle aylığı kesilen ve haksız aldığı tüm aylıklar kendisinden faiziyle geri istenen kişiler bu düzenlemeyle artık mağdur olmayacak. Bu durumdaki kişilere üç imkân sağlanıyor. İlki eksik prim günlerinin borçlanmalarla kapatılması. Böylelikle borçlandırılacak günler sayesinde bu durumdaki kişiler yeniden aylık bağlatabilir duruma gelecek ve aylığını almaya devam edebilecek.
 

Kendi hatası olmayanlar yararlanabilir

SGK’nın genelge ve genel yazıyla sigortalılara sağladığı bu haklardan yalnızca prim günü eksikliği kendi kusurundan kaynaklanmayan kişiler faydalanabilecek. Yani adlarına ödenen primler memur hatası nedeniyle fazla hesaplanan, isim benzerliği nedeniyle kendisine ait olmayan prim günleri kendisine mal edilen, hizmet çakışması nedeniyle prim günü fazla hesaplanan, yani kendi kusurundan kaynaklanmayan nedenlerle mağdur olan kişiler yararlanabilecek.
 

Tamamı geri istenmeyecek

Borçlanacak süreleri olmayanlar için ise hizmet kazandırılarak yeniden aylık bağlanacak. Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primiyle çalışmaya devam eden kişilerin bu dönemdeki çalışmaları hizmete sayılacak. Bunlardan hiçbiri olmayanlar için ise farklı yollar izlenecek. Yeniden aylık bağlatabilir duruma gelen kişilerin, eksik günlerine ilişkin prim borçları aylıklarından kesilerek tahsilat yapılacak. Bu sayede bu durumdaki kişilerin cebinden para da çıkmamış olacak.
 

İlgili süreyi kapsıyor

En önemlisi bu kişilerin yersiz almış olduğu tüm aylıkların kendilerinden geri istenmeyecek olması. Örneğin 1 Mart 2015’te 360 prim günü eksiği olduğu belirlenen bir kişiden yalnızca 1 Mart 2014’ten 1 Mart 2015’e kadar aldığı aylıklar geri istenecek.
 

Sahte sigorta tespit edilirse faiziyle alınır

Sahte sigortalılık oluşturan yani halk arasında sigortalı gösterilmek olarak bilinen ve fiili çalışmaya dayanmayan sigortalılık sürelerinin iptali nedeniyle aylığı kesilen kişiler söz konusu düzenlemelerden yararlanamaz. Kişilerin bu riski almamaları çok önemli. Aksi halde aylık bağlatsalar bile ileriki dönemlerde SGK bu durumu tespit ettiğinde hem aylıkları kesilir, hem de aldıkları aylıkları faiziyle iade etmek durumunda kalırlar.

Okan Güray BÜLBÜL | Akşam