02.10.2019 tarihli ve 30906 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1594 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile, 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar”a ekli (II) sayılı listenin  “B) DİĞER MAL VE HİZMETLER”  bölümüne eklenen  32. Sıra ile, aşağıda belirtilen bazı avukatlık hizmetlerindeki KDV oranı, 2 Ekim 2019 tarihinden itibaren % 18’den % 8’e indirildi.

KDV oranı indirilen avukatlık hizmetleri aşağıda sayılmıştır:

 -Aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve çocuk mahkemelerinin görev alanına giren davalar ve işleri ile ilgili avukatlık hizmetleri,

-Vesayet davaları ve işleri ile ilgili avukatlık hizmetleri,

-Bu davalara bağlı kanun yolları; iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ile bunlara bağlı ilamlı icra takipleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri.

Söz konusu Kararın tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

KDV oranının düşürülmesinin bir diğer önemli yönü ise, avukatların indirimli oran kapsamına giren bu işlemleri nedeniyle yüklenip indirim konusu yapamadıkları KDV’leri, yıllık iade kapsamında geri alabilecekleridir. Yani, avukatlar da artık KDV iadesi talep edebilecek mükellefler arasına girdi.

Avukatlık hizmetlerinde yapılan bu KDV indirimlerinin tüm serbest meslek hizmetleri için de yapılmasını bekliyoruz. En azından meslek mensupları olarak bu konuyu TÜRMOB yönetiminin dikkatine sunuyoruz.

Saygılarımla.

Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
[email protected]
 

EK: Cumhurbaşkanlığı Karar Linki 
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/10/20191002-3.pdf