Bilindiği üzere, vergiye uyum maliyetlerinin azaltılması, gönüllü uyumun teşvik edilmesi ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinliğin artırılması amacıyla, Vergi Kanunlarına göre vergi dairesine verilmesi gereken “Muhtasar Beyanname” ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri bildirmekle yükümlü olanlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna verilmesi gereken “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi”nin birleştirilmesi sonucunda “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” oluşturulmuştur.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi, vergi kanunlarına göre verilmesi gereken muhtasar beyanname ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı ile prim ödeme gün sayılarının bildirilmesine mahsustur.

Muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek verilmesi hususunda zorunluluk getirmeye veya kaldırmaya, kapsama girecekleri gruplar, sektörler, gayrisafi iş hasılatları, istihdam edilen işçi sayıları, gelir unsurları, il ve ilçe sınırları itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte tespit etmeye, muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin şekil, içerik ve ekleri ile ilgili olduğu dönemi ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müştereken yetkilidir. Konu ile ilgili usul ve esaslar, 18 Şubat 2017 tarihli ve 29983 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 1 Sıra No.lu Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği ile belirlenmiştir.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasına, 1 Haziran 2017 tarihinden  itibaren Kırşehir ilindeki mükellefler/işverenler için başlanılmış, daha sonra uygulamaya geçişin yaygınlaştırılması amacıyla 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren de Amasya, Bartın ve Çankırı illeri merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler/işverenler (281 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen bankalar hariç) de kapsama ilave edilmiştir.

Öte yandan, 27 Ekim 2018 tarih ve 30578 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5 Sıra No.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile de, Muhtasar ve Prim Hizmet  Beyannamesi uygulamasına  yukarıda belirtilen iller dışında kalan tüm  illerin merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler/işverenler için 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başlanılacağı belirtilmiştir.


Ancak, 27 Temmuz 2019 tarihli ve 30844 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6 Sıra No.lu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, söz konusu “01.07.2019” tarihi “01.01.2020” olarak değiştirilmiştir.

Yapılan bu değişiklik sonucunda; Kırşehir Amasya, Bartın ve Çankırı illeri merkez ve ilçeleri dışında kalan tüm illerin merkez ve ilçelerinde bulunan mükellefler/işverenler için Muhtasar ve Prim Hizmet  Beyannamesi uygulaması, 1 Ocak  2020 tarihine ertelenmiştir.

Dolayısıyla, Kırşehir, Bartın, Amasya, Bartın ve Çankırı illerinde Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verilmeye devam edilecek, diğer illerimizde ise bir değişiklik olmadığı takdirde 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verilmesi uygulamasına başlanılacaktır.

Saygılarımla.     

Abdullah TOLU
Yeminli Mali Müşavir
Toluen Ymm Denetim ve Danışmanlık                                                                                              

EK: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/07/20190727-6.htm