Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’nin vergi iadesi konusunda sıkça sorulan soruları yanıtladığı ve internet sitesinde yayımladığı  yazıda, “Çalıştığım işyerinden emekli olmak üzere ikale sözleşmesi imzalayarak ayrıldım, ikale kapsamında tarafıma yapılan ödemeden kesilen gelir vergisini iade alabilir miyim?”  sorusuna karşılık şöyle denildi:

“Emekli olmak suretiyle işten ayrılan hizmet erbabına yapılan ek ödemeler, işveren tarafından işsiz kalması nedeniyle yapılan bir ödeme olmayıp, emekliye ayrılması nedeniyle ödenen emekli ikramiyesi niteliğinde olduğundan, bu ödemelerin, Gelir Vergisi Kanununun geçici 89’uncu maddesinde belirtilen ödemeler kapsamında değerlendirilmesi ve bu ödemeler üzerinden yapılan gelir vergisi kesintisinin iadesi mümkün değildir.”

Büyük kurumsal şirketler başta olmak üzere, pek çok işletme çalışanları emekli  olurken kıdem tazminatı dışında ilave ödemeler yapıyor. İşletmeler, ihbar ve kıdem tazminatına ilave olarak 5-6 aylık ücret tutarında ödemede bulunuyorlar. 28 Mart 2018 öncesi ikale kapsamındaki tazminatlar için ödenen vergilerin iadesi gündeme gelince, bu kişiler de vergi iadesi başvurusunda bulundu. İstanbul’da Büyük Mükellefler Vergi Dairesi’nde 27 bin kişinin iade başvurusu bulunuyor. Bunlar arasında emeklilik sırasında ek ödeme alanlara olumsuz yanıt veriliyor. Oysa bazı vergi daireleri aynı durumdaki kişilerin yaptıkları başvuruyu kabul ederek vergi iadelerini gerçekleştiriyor. Örneğin, Ereğli Demir Çelik, emekli olan çalışanlarına 6 aylık net ücret tutarında “ek paket” adı altında ödeme yaptı. Ereğli Demir Çelik’ten emekli olan kişiler, daha sonra gidip vergi iadelerini alabildiler.

“İlave tazminat” emekli olurken ödendiği gerekçesiyle vergi iadesi başvurusu reddedilenlerin, idare mahkemelerine başvurmalarında yarar bulunuyor.
 

Ahmet KIVANÇ | HaberTürk