Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)’ nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:17) yayımlanmış olup, bu tebliğde;

476 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla, Gelir Vergisi Kanununun 94’ncü maddesinin birinci fıkrası ile Kurumlar Vergisi Kanununun 15 ve 30 uncu maddelerinde sayılanlara İnternet ortamında verilen reklam hizmetlerine, reklam verenler tarafından reklam hizmetini ifa edenlere ve bu hizmete aracılık edenlere durumlarına göre, yapılan ödemeler üzerinden aşağıda belirttiğimiz oranlarda vergi stopajı yapma mecburiyeti getirilmiştir.

Gelir Vergisi Kanununun 94’ncü maddesi uyarınca yapılan ödemlerden %15,

Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesi kapsamında yapılan ödemelerden %0,

Kurumlar Vergisi Kanununun 30 uncu maddesi kapsamında yapılan ödemelerden %15
oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Bu uygulama 01.01.2019 tarihinden itibaren bahse konu gider olarak kayıtlara alınmış tutarlarla alakalı yapılacak ödemelerle ilgili olarak belirlenen vergi stopajların uygulanması gerekmektedir. 2018 yılında tahakkuk ettirilerek gider yazılan internet ortamındaki reklam hizmet bedelinin, reklam veren tarafından 2019 yılında ödenmesi halinde, bu ödeme tutarı üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

Kurumlar Vergisi Kanununun 15/1 maddesinde sayılan vergi kesintisi yapmakla sorumlu olanlartam mükellef bir kurum tarafından kendilerine internet ortamında verilen reklam hizmeti karşılığında yapacakları ödemeler üzerinden %0 oranında vergi kesintisi yapmakla yükümlüdürler. Keza bu hizmetin verilmesine aracılık eden tam mükellef kuruma ödeme yapılması halinde, bu ödemeler üzerinden %0 oranında vergi kesintisi yapılacaktır. Aracılık eden tam mükellef kurum tarafından yurt dışında mukim olup, dar mükellef kapsamında reklam hizmeti veren kuruma internet ortamında verilen reklam hizmet bedeli için yapılacak ödemeler üzerinden %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Reklam hizmeti için aracılık yapan tarafından, internet ortamında tam mükellef kurum tarafından reklam hizmeti verene yapılacak ödemelerden %0 oranında vergi kesintisi uygulanması gerekmektedir.

Ödeme yapan kişi veya kurumların vergi mükellefi olup, olmaması stopaj uygulamasını etkilememektedir. Gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olmayan bir dernek veya vakfın, internet ortamında verdiği reklam hizmeti nedeniyle dar mükellef kuruma verdiği reklam hizmet bedeli üzerinden yapacağı ödeme için %15 oranında vergi kesintisi uygulaması gerekmektedir.

Gelir Vergisi Kanununun 94’ncü maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununun 15’nci maddelerinde, maddelerde tadat edilen ödemeleri yapanlar belirtilmiş olup, stopaj yükümlülüğü kapsamında kimler oldukları da belirlenmiştir. Kurumlar Vergisi Kanununun 30’ncu maddesinde kimlere ödeme yapılacağı tek tek sayılmamış olup, dar mükellef kurumlara maddede yer alan kazanç ve iratları ödeyen veya tahakkuk ettirenlerin stopaj yapma yükümlülükleri olduğu belirtilmiştir. Bu duruma göre Gelir Vergisi Kanununun 94 ile Kurumlar Vergisi Kanununun 15 ve 30’ncu maddelerinde belirtilenlere internet ortamında verilen reklam hizmetleri dolayısıyla bu tebliğde belirtilen vergi kesintilerini yapmaları gerekmektedir.

19.12.2018 tarihli 30630 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararında internet ortamında aracı olanlara / reklam hizmeti verenlere; 01.01.2019 tarihinden itibaren yapılacak ödemeler için vergi stopajı uygulanmak üzere kararın yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.
Hürses