Giriş

Askeri  harcamalar  her zaman  Ülkelerin  harcamaları sıralamasın da öncelikli olarak yerini korumuş ve koruyacaktır.  Çünkü;  Ülkeler  savaş –Terör tehdidi  altında  bulunmaktadır.  

Ülkemizin Coğrafi  konumu  sebebi ile devamlı tehditler altında olması  sebebi ile  askeri ihtiyaçları gün geçtikçe artmaktadır. Bu ihtiyaçların dışarıdan temin edilmesi , döviz harcamasına ve dışa bağımlılığa(bakım-yedek parça vb)   sebep olmaktadır.

Bu gerekçeler ile. son yıllarda Yerli ve Milli savunma sanayi üretimine hız verilmiştir. Yeni Silah sistemleri geliştirilmiş, insansız hava araçları,  saldırı helikopterleri, Füzeler, Tanklar, Gemiler , hafif piyade tüfekleri  üretilerek dışa bağımlılık azaltılmıştır.

Savaş uçağı üretimi ise,  (F16) TAİ tesislerin de ortak üretim olarak gerçekleştirilmektedir.  Son zamanlarda ABD ile yaşanan bazı sıkıntılar sebebi ile F 35 satışlarının askıya alınması, bu konuda Türkiye nin kendi MUHARİP uçağını  üretmesinin ne kadar yerin de bir karar olduğunu bir kez daha ortaya   koymuştur.  Ayrıca DOSTA GÜVEN DÜŞMANA KORKU vermesi bakımından da önemlidir.

Üretimin Tükiye de yapılması sonucu ;

  • İstihdamın  artması sağlanacak,
  • Döviz tasarrufunda bulunulacak,  (Dış alımın durması sonucu)
  •  İleriki yıllarda ATAK helikopterlerin satışı gibi, Savaş uçağı satışının da olması halin de Ülkemizin ihracaat gelirlerine  katkıları olacak,
  • Yedek parça ve bakım masraflarının yurt dışından olmaması/zaman-döviz tasarrufu sağlanacak,
  • Dışa bağımlılık azalacak ve caydırıcı askeri güce sahip olunacak,
  • İleri teknoloji  yatırımlarının  artmasına ve geliştirilmesine sebep olacak,
  • Yan sanayi üretiminin artması sağlanacak,
  • Diğer katkılar, kazanılacaktır. 

Muharip Uçak üretimi için yapılan çalışmalar belli bir aşamaya gelmiş olmakla birlikte bu çalışmalara yön ve destek verecek yasal düzenleme ise,   02.08.2018 tarih ve 10 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

         TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ) ne , Ankara  ilin de yapılacak olan  milli muharip uçak üretim tesisinin desteklenmesi için , 20.08.2016  tarihli ve 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazın da Desteklenmesi ile Bazı Kanun Hükmün de Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 80 inci maddesi uyarın ca 17.10.2016 tarihli ve 2016/9495 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine ilişkin  kararda belirtilen usul ve esaslar çerçevesin de desteklenmiştir.

YATIRIMIN NİTELİKLERİ

Proje bazlı olarak desteklenecek yatırımın kapsam ve niteliği aşağıda belirtilmiştir.

Yatırım  Yeri                                    :        Ankara İli

Yatırımın Konusu                           :        Milli Muharip Uçak

Başlangıç Tarihi                              :        23/3/2018

Yatırımın süresi                         :       Başlangıç tarihinden itibaren onbeş yıl (yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilmemesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilir)

Yatırımın Cinsi                                 :        Ürün Çeşitlendirme

Öngörülen Toplam Sabit Yatırım   :        5.659.670.340 TL

Öngörülen İlave İstihdam               :        3.000 kişi

Öngörülen  Nitelikli İstihdam         :        300 kişi

Yatırım süresi sonun da üretilmesi Planlanan ürünler ve üretime ilişkin  kapasiteler.

DESTEKLER

10 saylı Cumhurbaşkanlığı  kararı  kapsamın da desteklenecek Milli Muharip Uçağı yatırım projesi aşağıda ki desteklerden yararlanacaktır.

  1. Katma Değer Vergisi istisnası
  2. Gümrük Vergisi Muafiyeti
  3. Katma Değer Vergisi iadesi
  4. Kurumlar Vergisi indirimi ( vergi indirimi oranı : % 100,yatırıma katkı oranı: % 58, yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı: % 100)
  5. Gelir vergisi stopaj desteği (10 yıl)
  6. Nitelikli Personel desteği ( azami 660.000.000 TL)
  7. Faiz desteği ve/veya kar payı desteği  (440.000.000 TL yi aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden azami itibaren 10 yıl)
  8. Enerji desteği ( işletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar  350.000.000 TL yi aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının %50 si)
  9. Yatırım yeri tahsisi

NİTELİKLİ PERSONEL DESTEĞİ UYGULAMASI

Destek kapsamında , her bir nitelikli personel  için asgari ücretin aylık Brüt tutarını YİRMİ (20) katını geçmemek üzere beş yıl süre ile uygulanır.

 FAİZ DESTEĞİ UYGULAMASI

Faiz desteği, sabit yatırım tutarının yüzde seksenine kadar  bir veya birden fazla aracı kurumdan kullanılacak Türk Lirası /Döviz ve/veya kar payının yüzde sekseni Bakanlıkça karşılanmak üzere, itfa planının Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderildiği tarihten  itibaren  yapılacak  kredi geri ödemeleri için uygulancaktır.

SONUÇ :

         Milli mücadele ve Kurtuluş savaşı esnasın da Askerlerimiz Ege de Yunan lılara  ait bir KAMYONU ele geçirmişler, ancak kamyonu kullanacak şoför araların da olmadığı ve merkezden de gelemediği için  kamyonu yakarak imha etmişlerdir.

         Bugün  ise Savaş uçağı üretimi  aşamasına  gelmiş bulunmaktayız. Milli bir proje olması sebebi ile her kesimin bu projeye destek vermesi gerekir.

         Ayrıca, üretime ve yan sanayi üretimine katılacak firmalar da bu projeden nasiplenecek,  istihdamı arttıracak , ileri teknoloji üretimi gerçekleşecektir.

Başarılı olması dileklerimle, ( 07.08.2018)