YENİ TORBA YASA İLE GETİRİLEN KAR DAĞITIMI STOPAJ UYGULAMASINA BİR ÖNERİ

22

Giriş  :

Bilindiği üzere, TBMM ’ye sevk edilen Bazı Vergi Kanunları İle Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ‘nın  16. Maddesi ile, teklif edilen ve getirilmek istenen stopaj uygulamasını  şöyle özetleyebiliriz.

Kurumlara, cari yıl kârlarını kurumlar vergisi beyan süresini izleyen ikinci ayın sonuna kadar sermayelerine eklememeleri veya dağıtmamaları halinde dağıtılabilir kâr üzerinden yüzde bir(%1) oranında stopaj yapma yükümlülüğü getirilmekte, Söz konusu kârın daha sonra sermayeye eklenmesi halinde bu stopaj iade edilecek, dağıtılması halinde ise dağıtım üzerinden yapılacak stopaja mahsup edile bilinecektir.

Kanunu gerekçesi ve basın da yer alan açıklamalarda, savunma sanayimizin güçlendirilmesi için ve bütçe dengelerinin tutturulması bakımından kanunun önemine dikkat çekilmektedir.

Şimdi konuyu biraz daha müsaadenizle açalım…

1-STOPAJ  :

Bazı ödemelerin yapılması aşamasın da ödemeyi yapan sorumlu tarafın dan ödemenin brüt tutarı üzerinden değişik oranlara göre Gelir Vergisi kesintisi (tevkifat) yapılmasıdır.

Ödemeyi yapan tarafından kesinti vergi dairesine beyan edilip ödenmektedir.

Gerek meslek mensupları gerekse tacirler stopaj denilince hemen akla gelen‘’kimin ödemesinden kesip  yükümlü sıfatı ile ödeyeceğiz’’  gelmektedir. Yıllarca da öyle olmadı mı ?

  • Kiralamalar da stopaj pazarlıkları
  • Ücretlerden yapılan stopaj, (Net ücret-Brüt ücret pazarlıkları)
  • Serbest meslek  kazançlarından yapılan stopaj kesintileri (ki tahsilat yapılmaz ise makbuz düzenlenmiyor) vs.

Günlük hayatta karşılaştığımız sıkça stopaj olaylardandır.

Kısaca, bir ödeme olması söz konusu.

2- TORBA YASA İLE GETİRİLMEK İSTENEN

Kanun teklifi ile getirilmek istenen düzenlemeye göre, kurum beyannamesi verildikten sonra ki izleyen ikinci ayın sonuna kadar, kurum cari  yıl karını sermayeye ilave etmeyenler, % 1 stopaj yaparak beyan edip vergiyi ödemek zorun da kalacaklardır.

Yukarıda açıklamaya çalıştığımız çerçevesinde, herhangi bir ORTAKLARA ÖDEME olmadan % 1 stopaj alınması , bu güne kadar alışa geldiğimiz uygulamalara göre değişik gelmektedir. Nitekim,  GVK , KVK ve diğer kanunlarda stopajı tarif eden maddelerde, yapılan ödemelerden kesinti ruhu hakimdi.

3- BİR ÖNERİ

Şirketlerin mali tablolarına bakıldığında GEÇMİŞ YILLAR karlarının öylece durduğu (halka açık şirketler ve kurumsal şirketler vs hariç) görülmektedir.

Mali müşavir, kar dağıtımı yapalım dediği zaman, vergi (stopaj) yükü hemen söz konusu olmakta ve yönetim kademesi tarafından, kazanca dair hemen verginin yüksek oluşu sorgulanır olmaktadır.  

Fakat her şirkette de bu patron grupları iyi veya daha iyi bir şekilde hayatlarını idame ettirmektedirler. Oysa, şirket bilançolarında, ortaklar cari hesabı bir şekil de işlemektedir.

Buradan şu çıkarımı yapabiliriz. Bu ortaklar kar dağıtımı ve/veya huzur hakkı gibi diğer durumlardan bir gelir şekli yoksa, nasıl geçimlik elde ederek, yaşamlarını idame etmekteler?

Bu fırtınalı soruları bir kenara bırakacak olursak, getirilmek istenen uygulama da, alınmayan paranın vergicilik açısından, bilinen tevkifat uygulamasını temelden sarsacaktır. Kaynakta kesilen  oran % 1 olması önemli. Ancak yine de ALMADIĞIM PARADAN (KARDAN) niye vergi vereyim?.. Sözlerini duyacağımız günler yakın da gelecektir.

Bunun yerine naçizane önerim;

Şirketlerin kar dağıtımını özendirmek, ortaklar cari hesaplarını düzeltmek, bilançonun rasyolarını düzeltmek için,

Cari yıl kurum karını, beyannamenin verildiği tarihi izleyen

  • ikinci ayın sonuna kadar dağıtanlardan              % 5
  • Dördüncü ayın sonuna kadar dağıtandan           % 7
  • Altıncı ayın sonuna kadar dağıtandan                 %9
  • Takvim yılı sonuna kadar dağıtandan                %10
  • Takvim yılı aşıldıktan sonra ise                         %15

Olarak uygulanması alternatif olarak düşünülebilir.

Ayrıca, bekleyen ve daha önceki yıllara ait olan GEÇMİŞ YIL KARLARInın da dağıtılması halinde stopaj oranını aşağıda tutarak dağıtılmasına teşvik edilebilir.

Bu uygulama ile, şirket kara kara düşündüğü ortaklar cari hesabını da düzeltme imkanına sahip olabilir.

Şöyle ki, şirket anlaşmalı bankasından uygun oranda BCH kredisi kullanıp, kar dağıtımını yapar, (önerimizdeki stopaj 15 yerine 5 öder)

  • Ortak karı alır, şirkete borcunu (ortaklar cari hesap borcunu) öder,
  • Şirket ortaktan aldığı ödeme ile, bankadan aldığı krediyi kapatır.
  • Böylece, stopaj vergisin den % 10 avantaj sağlar
  • Ortaklar cari hesabı düzeltilmiş olur.

4-SONUÇ :

Şirketlerin ORTAKLARI, kazançtan pay alması esastır. Çünkü hayatlarını sürdürmeleri, şahsi harcamalarını karşılamaları gerekir. Ancak bakıyoruz, çok az şirket kar dağıtıyor, ancak çoğu da  kar  dağıtmıyor.

O zaman bir çelişki doğuyor. Kar dağıtımını  özendirmek hatta zorunlu (basiretli iş adamı gibi davranma ilkesi) hale getirmek düşünülebilir.

Bunu yaparken de, özendirmek için, daha düşük oranda vergi alınarak, bu kazançların ekonomiye, devlet bütçesine kazandırılması sağlanabilir.

Hiç alamamaktansa, AZ ALMAK her zaman daha iyidir.

Saygılarımla,

Memduh ÖZCAN

SMMM-BAĞIMSIZ DENETÇİ

11.10.2017

Kaynak: www.bdTurkey.com 
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak göstermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır .)