Değişen dünyada meslekler de kabuk değiştiriyor. Endüstri 4.0, nesnelerin interneti, otomasyon, yapay zeka gibi birçok uygulama geleceği bugüne taşırken, muhasebe mesleğinin uygulama şekli değişecek, saf muhasebe işinden güvenilir işletme danışmanlığı, muhasebe mühendisliği (ve/veya mali mühendislik) gibi adlarla (meslek) yeniden tasarlanacaktır.

Dördüncü endüstriyel devrim meslek camiasında bir korku yaratıyor. Çünkü, insan bilmediğinden görmediğinden korkar. Ancak işin aslı korkulduğu ve kaygı duyulduğu gibi değil. The Economist'e göre, aynı korkular 200 yıl önce İngiltere'de yaygınlaşan fabrikalar gibi insanların kafasında ön planda idi.

Muhasebe ve finans bilimi ile uğraşan bilim insanları, değişime en çabuk uyum sağlayan, fatura, makbuz vb. evrakları takip etmekten ve temel raporlar sunmaktan çok daha fazlasını yapmaktadır. Vergi planlamasında danışmanlık yapan, operasyonları tartışan, müşteri hedeflerini gözden geçiren ve daha pek çok konuda danışman olan uzman kişilerdir. Değişime uyum sağlamanın, teknolojinin mesleğe ve meslektaşa sağladığı yeniliklerinin farkındalığı anlaşıldıkça bu dijital dönüşüme de çok çabuk hazırlanacakları da daha önceleri olduğu gibi kesindir.

Otomasyon ve yapay zekâ muhasebeyi kilit ve kolektif bir şekilde değiştirecektir. Ancak bu, artık insanlara ihtiyaç duyulmayacağı anlamına gelmemelidir.

Makineler vergi hesaplama, büyük miktarda evrak tarama gibi birtakım kurallara dayalı basit ve tekrarlayan görevlerde daha iyi performans gösterebilir, çözümler sunabilir fakat bunun aksine insanların, vergi ve finansal planlama gibi bilişsel görevlerde makineleri geride bıraktığı da bir gerçektir.

Otomatizasyon bir şirketin tüm departmanlarına yayıldıkça muhasebe ve finans yöneticileri istenmeyen, çok vakit alan görevlerden kurtulacak, muhasebe süreçlerinin operasyonel etkinliği artacak daha fazla sorumluluk alıp değişime yön veren kararlar verebileceklerdir.

Dijitalleşme ve yapay zekâ gibi uygulamaların verilerin (karar vericilere) toplanması, analiz edilmesi, geliştirilmesi, eyleme geçirilmesi ve rapor verilmesi gibi konularda bilgiye hızlı ulaşılmasını sağlayacakları kesindir. Aynı zamanda muhasebe ve finans biliminin uzmanları, daha yoğun bir şekilde faydalı analiz ve danışmanlık işlemleriyle ilgilenme fırsatı bulacaklardır.

Muhasebe ve finansı icra eden uzmanlar, dijitalleşmeyi kolayca benimseyerek bunu meslek açısından pozitif bir hale dönüştürmüş kimselerdir. Bu durumda, “Muhasebe mesleği biter mi, yapay zeka gibi sistemler muhasebecilerin yerini alır mı?” gibi düşüncelerle kaygılanmak bırakılmalı ve muhasebe mesleğinin gelecekte dijitalleşmeyle birlikte yaşayacağı değişimler ve gelişmeler tespit edilerek bu yönde düşünce, eğitim, teknoloji, kültür ve vizyon yeniden düzenlenmeli ve belirlenmelidir.