Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın son yıllarda uyguladığı çok önemli bir program var. Bu programa “işbaşı eğitim programı” adı veriliyor. Özellikle çalışma yaşına gelmiş gençlerimizin iş yaşamına girmede ilk adımı atmaları bu programla mümkün olabiliyor. Programa dahil edilen gençler istihdam edilme fırsatını yakaladıkları gibi aynı zamanda işe girerken hep sorulan “deneyiminiz var mı?” sorusunu da bu program sayesinde olumlu olarak cevaplıyorlar.

İşbaşı Eğitim Programı işsizlikle mücadelede “aktif işgücü programı” olarak düşünülmeli. Bu programla geçici bir yardım ya da geçici bir çözüm bulmanın ötesinde kalıcı istihdam yaratmak amaçlanmaktadır. Gençlere beceri ve nitelik kazandırarak iş yaşamına girmeleri bakımından kolaylık sağlanmaktadır.
 

569 bin kişi yararlandı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından çok önemli bir bilgi paylaştı. Buna göre; 2019’da işgücü programlarından yararlananların sayısı yaklaşık 569 bin kişi olmuş. Bu rakam işsizlikle mücadelede önemli bir çabaya işaret etmekte. Ayrıca geçmiş yıllara göre programlardan yararlananların sayısı da oldukça yükselmiş.

Bakan tarafından paylaşılan tabloya göre; 2019’da özellikle “işbaşı eğitim programları” yoğun olarak kullanılmış. 402 bin 393 katılımcı İŞKUR’un açtığı 118 bin 151 program sayesinde eğitim almış, işgücü piyasası için deneyim kazanmış. Programa katılanların yüzde 48.1’ini kadın çalışanlar oluşturmuş.

Diğer yandan, yine İŞKUR bünyesinde açılan Mesleki Eğitim Kurslarına 124 bin 920, Girişimcilik Eğitim Programına ise 41 bin 107 kişi katılım sağlamış. Mesleki Eğitim Kurslarına katılanların yüzde 71.2’sini de kadınlar oluşturmuş.

İşbaşı Eğitim Programlarına katılımda ilk sırayı “imalat” sektörü almış. 402 bin 393 işbaşı kursiyerinin yaklaşık 158 bini imalat sanayiinde hem eğitim almış hem de istihdam edilmiş. Bu sektörü sırasıyla toptan ve perakende ticaret ve konaklama  yiyecek hizmeti faaliyetleri takip etmiş. Özellikle imalat sektöründe programların ilgi görmesi gelecek adına umut verici.
 

Programların süresi

İşbaşı Eğitim Programı, bilişim ve imalat sektörlerindeki işyeri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay uygulanabiliyor.

Siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme uzmanı ve kodlama gibi gelecekte çok önemli hale gelecek olan, özel uzmanlık gerektirecek faaliyetlerde, program süresi 18-29 yaş arası gençler için en fazla 9 ay olarak uygulanabiliyor.

İşbaşı eğitim programlarında çalışılan sürenin hesabında kanuni haftalık süresi esas alınıyor. Buna göre, programlar günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık kanuni 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabiliyor.
 

Kimler kabul ediliyor?

İŞKUR’un açıkladığı koşulları sağlayanlar programdan yararlanabiliyor:

Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

15 yaşını tamamlamış olmak,

İşverenin birinci veya ikinci dereceden kan hısmı veya eşi olmamak,

Emekli olmamak,

Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde programa başvuru yapan işverenin çalışanı olmamak,

Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak,

İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak.

Öğrenciler, isteğe bağlı sigortalı olanlar ve tarımsal faaliyetlerde bulunanlar da bu programlara katılabiliyorlar.
 

İŞKUR karşılıyor

Programdan katılımcılara maddi destekler İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor. Bu bağlamda karşılanan giderler aşağıdaki gibi sıralanıyor:

Katılımcı zaruri gideri (Günlük 89.4 TL, öğrenciler için 67.05, işsizlik ödeneği alanlar için 44.7 TL)

İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi ve Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri

Bir başka husus da kadın katılımcılara yönelik. Buna göre; sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği program süresince karşılanıyor.

Milliyet | Cem Kılıç