İşletmeler, küresel ve rekabetçi ekonomik konjonktürde, hem ulusal hem de uluslararası rakiplerine karşı, gelişimlerini ve devamlılıklarını sürdürmek adına kendilerini sürekli yenilemek ve geliştirmek zorundadırlar.

İşletmelerin bu rekabetçi ortamda, karlarını ve pazar paylarını artırmaları ve gelişimlerini sürdürebilmeleri yönündeki gayretlerinin yanı sıra, nakit varlıklarını da çok iyi planlamaları ve kontrol etmeleri elzemdir.

Enflasyonist ortamda nakit yönetimi özel bir anlam ve gereklilik arz etmektedir. Bu noktada işletmelerin nakit yönetim politikasını belirlerken mikro ve makro değişkenleri dikkate alması büyük önem taşımaktadır.

Sürekli değişimin ve rekabetin olduğu bu ekonomik konjonktürde, nakit problemi yaşayan ya da nakit yönetiminde verimsiz uygulamaları tercih eden işletmelerin, başarısızlık ve iflas ile karşılaşması kaçınılmazdır.

Bu yazımda, işletmelerin sürdürülebilirliği açısından önem arz eden Nakit Akışı konusundaki bilgi notlarımı sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
 

Nakit Akışı Nedir?

Nakit Akışı; belirli bir zaman diliminde işletmelerin, nakit pozisyonlarında meydana gelen değişimleri ya da işletmelerin kasasına giren ve kasasından çıkan paraların hareketlerine verilen isimdir. İşletmelerin nakit yönetimini ve politikasını ifade eder.
 

Nakit Akış (Akım) Tablosu Nedir?

Nakit Akış (Akım) Tablosu; belli bir zaman aralığında elde edilen kazanç ile kullanılan (harcanan) para miktarını gösteren bir tablo türüdür. İşletmeler, bu tablo aracılığıyla dönem içindeki nakit giriş ve çıkışlarını, kaynakları ve kullanım yerleri itibariyle izleme olanağı bulurlar.
 

Nakit Akım Tablosunun Bölümleri ve Kaynakları;

Nakit Akım Tablosu, üç ayrı bölümden oluşmaktadır. Bunlar; işletme faaliyetlerinden elde edilen nakit akımı, yatırım faaliyetlerinden elde edilen nakit akımı ve finansman faaliyetlerinden elde edilen nakit akımıdır.

Nakit Akım Tablosunun kaynakları ise; Gelir Tablosu, Bilanço ve Mizandır. Biraz daha açacak olursak, Nakit Akım Tablosunun düzenlenmesi için işletmenin iki yıla ait karşılaştırmalı bilançoları ile son hesap dönemine ait gelir tablosuna ihtiyaç vardır. Cari Yılın Gelir Tablosu, Dönem Başı ve Dönem Sonu Bilançoları, Kar Dağıtım Tablosu ve diğer ek bilgilerde gerekmektedir.
 

Nakit Akım Tablosunun İşletmelere Sağladığı Yararlar Nelerdir?

Nakit Akış Tablosu;

İşletmenin bugünkü nakit durumu hakkında detaylı bilgi­ler vererek geleceğe yönelik gidişatı göz önüne serer.

Gelir tablosu ve bilançodan na­kit hareketleriyle ilgili elde edilemeyen birçok veriyi ayrıntılı olarak ortaya koyar.

İşletme yönetiminin, işletme varlıklarındaki değişimler hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar.

İşletmelerin, nakit akışını özetleyerek, hem geçmişin finansman politikasını hem de geleceğe yönelik nakit planlamasını yaparak, yönetime ve ilgili taraflara önemli bilgiler sunar.

Yatırımcı ve borç verenlerin karar vermesinde etkin bir rol üstlenerek, işletmelerin gelecekteki nakit oluşturma potansiyellerini önceden tahmin etmelerine fırsat sağlar.

İşletmelerin, kar paylarını dağıtabilmeleri, anapara ve faiz ödeyebilme yeteneklerinin belirlenmesine yardımcı olur.

Muhasebe sisteminin ürettiği finansal tablolardan yalnızca Nakit Akış Tablosu Nakit Esasına göre düzenlenmektedir. Nakit Akış Tablosu dışındaki diğer finansal tablolar ise Tahakkuk Esasına göre düzenlenmektedir. İşletmeler, nakit akışları hakkındaki en net bilgiye Nakit Akış Tablosu aracılığı ile ulaşabilirler.
 

Kar Elde Edebilirsiniz; Ama Nakit Olmadan Süreklilik Olmaz!

Nakit, bir işletmenin can damarıdır. Nakit yönetimi, kurumsal finans yönetiminin anahtar faaliyetlerinden olup işletmelerin sürdürülebilirliği açısından hayati öneme sahiptir. Bir işletme, satış yapmadan ve kar elde etmeden de kısa süreliğine yaşayabilir; ancak gerekli nakit stoğu olmadan kısa sürelide olsa yaşama şansı yoktur.

Nakit yönetimine gerektiği kadar önem vermeyen işletmeler, yüksek kar elde ederken de batabilirler!...

Katma değeri yüksek ve nakit akışınızın verimli olması dileğiyle,

Saygılarımla,

Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)