Devletimiz ve bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm Dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen koronavirüs (Covid-19) salgınından vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla takdire şayan bir çalışma göstererek gerekli önlemleri aldı, almaya da devam ediyor.

Ancak, alınan tüm önlemlere rağmen, hastalık çeşitli yollarla ülkemize de ulaştı. Bulaşma ve hasta sayısına bakıldığında, dünya ülkeleri arasında en az sayı bizde, henüz ölüm de yok. İnşallah hasta sayısı daha da artmaz.


Alınan Önlemler Artarak Devam Ediyor!

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine gönderilen genelgelerle; tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, pavyon, diskotek, bar ve gece kulüpleri, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durduruldu.

Sağlık Bakanlığı, hastalığın teşhisini yapmak üzere laboratuvar sayısını artırdı, ülke geneline yayıyor. Alınacak önlemler konusunda Devletimize danışmanlık yapıyor, tavsiyelerde bulunuyor.

Sivil Toplum Kuruluşlarının (Dernek, vakıf ) genel kurulları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının eğitimler dâhil insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetleri (icra-i zorunluluk gerektiren yönetim faaliyetleri hariç) de geçici olarak ertelendi.

Devletin her birimi, faaliyet alanı ile ilgili olarak diğer kurumlarla işbirliği yaparak gerekli önlemleri alıyor, yani herkes üzerine düşeni yapıyor. Kamu idarelerinde ve bir çok özel şirkette personel idari izinli sayılıyor, çoğu özel işletme kapalı, evden çalışma sistemine geçiliyor.

Peki, şirketlerde böyle de, YMM ve SMMM'lerde durum ne, bu ay içerisinde yapılacak bir sürü vergi ve SGK beyanı var, süre kısıtlı, yaptırımı çok ağır. İşletmelerde, vergi dairelerinde çalışan sayısı yok denecek kadar az, YMM ve SMMM'ler ile yanlarında çalışanlar ne yapacak!

Maliye, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verilme ve ödeme süresini 1 ay uzattı, son tarih 30 Nisan!

Evet, Maliye de, kendi faaliyet alanına giren konularda önlemler almaya başladı. Özellikle kira geliri elde eden yaşlı vatandaşlarımız, tüm gitmeme uyarılarına rağmen yıllık gelir vergisi beyannamesini vermek için vergi dairelerine gelmeye başladı. Bunları engellemek de mümkün değil. Bu tür kalabalıklar, alınan önlemleri de boşa çıkaracak duruma geldi.

Maliye, bu kapsamda, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verme ve ödeme süresini, 31 Mart'tan 30 Nisan'a uzattı. Yani tam olarak 1 ay erteledi.

Yapılan bu erteleme için Maliye'ye teşekkür ederiz. Ancak, Maliye'ye bir meslek mensubu ve işletme sahibi olarak “Evet, ama yetmez” diyoruz.

Peki, KDV, muhtasar, damga vergisi ve SGK beyanları virüsten muaf mı? Bu beyanlarda uzayacak mı?

Maliye'nin Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi verilme ve ödeme süresini 1 ay uzatmasından sonra, telefonlarım çalmaya başladı, insanlarımız soruyor, “diğer beyanlarda da erteleme olacak mı?”

Evet, içinde bulunduğumuz bu ay içerisinde KDV, Muhtasar, Damga Vergisi beyanları ile SGK bildirim ve ödemeleri yapılacak. Yukarıdaki olağanüstü durum ve alınan önlemler ile Maliye'nin yaptığı son erteleme dikkate alındığında, bu beyan ve ödeme sürelerinin de en az 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzatılması gerekli ve şart. Bu uzatma, hem şirketler hem de YMM ve SMMM'ler açısından son derece önemli ve gerekli.

Maliye'den bu beyan ve bildirimlerin verilme ve ödeme sürelerinin de ertelenmesini bekliyoruz.

Ayrıca, erteleme süresi 30 Nisan değil de, 30 Mayıs olarak belirlense daha iyi olurdu!

Devletimize güveniyoruz, Devletimizin yanındayız.

OgünHaber | Abdullah TOLU