Çalışanların en büyük problemlerinden biri de ücret, fazla mesai ve diğer kazançları ile çalışma gün sayılarının SGK’ya eksik bildirilmesi veya hiç bildirilmemesidir.

Bu durum çalışanların başta emeklilik aylıkları ile gelirlerinin düşük bağlanması olmak üzere diğer tüm SGK haklarında azalmalara sebep olmaktadır.

Diğer bir sorun ise kişinin çalışmadığı bir iş yerinden sigortalı gösterilmesi ya da fiilî ve gerçek çalışmaya dayanmayan sigortalılık sürelerinin bulunması hâlleridir. Bu hâllerden dolayı emeklilik aylıklarının iptali söz konusu olmaktadır.  

SGK’nın kendiliğinden çalışanların hizmet kayıtlarını düzeltmesi

Çalışanların; SGK’nın denetim ve kontrolle görevli memurlarınca veya kamu idarelerinin denetim elemanlarınca düzenlenen raporlarda gerçeğe aykırı hizmet kazandırıldığının veya hatalı ve eksik kayıt bulunduğunun tespit edilmesi,

sigortalının prime esas kazançları, gün sayıları ve prim tahsilatına ilişkin bilgilerin hatalı veya eksik aktarıldığının tespit edilmesi veya kesinleşen yargı kararları ile sigortalıya hizmet kazandırılması veya kurum kayıtlarında var olan hizmet veya prime esas kazançların yeniden belirlenmesi... hâllerinde hizmet kayıtlarının düzeltilmesi, iptal edilmesi veya yeni kayıt oluşturulması söz konusu olmaktadır..

Hizmet kayıtlarında yapılacak güncelleme, iptal ve yeni kayıt oluşturma işlemleri, ünite amirinden alınacak olur üzerine, konu ile ilgili bilgisayara giriş yetkisi verilen ünite personelince yerine getirilmektedir. Bu şekilde güncellenen bilgisayar kayıtları, her gün alınacak çalışma listeleri ile karşılaştırılarak mutabakatı sağlandıktan sonra, eski ve yeni kayıtlara ait hizmet dökümlerinin onaylı birer örneği sigortalıların dosyalarında muhafaza edilmektedir. Sigortalı ve hak sahiplerine gelir veya aylık bağlanmadan önce hizmet kayıtları güncellenmektedir.

Mağdur olmamak için SGK hizmetlerinizi mutlaka kontrol edin

Her ayın 24’ünde e-Devlet'ten tüm SGK çalışmalarınızı görebilirsiniz. SGK hizmet dökümlerinizde size ödenen ücretlerin brütü üzerinden SGK’ya bildirim yapılması zorunludur.

Ücretlerinizin, fazla mesailerinizin ya da size yapılan diğer ödemeler SGK’ya bildirilmemiş veya eksik gösterilmiş ise size bağlanacak emeklilik aylıkları da düşük olacaktır. Bununla ilgili olarak Alo 170’i arayabilirsiniz. Ya da bir dilekçe ile bulunduğunuz ildeki SGK’ya başvurabilirsiniz. Dilekçe örneğini bizden istemeniz hâlinde size gönderilecektir.

Yapacağınız başvuru üzerine SGK’nın yapacağı denetim ile gerçek kazançlarınız üzerinden geriye doğru hizmetlerinizin düzeltilmesi mümkün olacaktır.

İsa Karakaş | Türkiye