Bilindiği üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, KDV Kanununun 32. Maddesinde 7104 sayılı Kanunla yapılan bu değişiklikle ilgili olarak 15 Şubat 2019 tarihli ve 30687 sayılı Resmi Gazete'de yayımladığı 23 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde iade talep süresine ilişkin olarak ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.  YMM Sayın Abdullah Tolu'nun 19.02.2019 tarihli BD Turkey.com sitesinde yayınlanan konuyla ilgili yazısında KDV İadelerinde talep süresi 5 yıldan 2 yıla düştü şeklindeki ayrıntılı yazısının özeti aşağıda olduğu gibidir:

Mükelleflerin, indirimli orana tabi mal teslimi ve hizmet ifalarıyla ilgili olarak yüklenip indirim yoluyla gideremedikleri ve tutarı Cumhurbaşkanınca tespit edilecek sınırı aşan KDV'lerin iadesini, en geç indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin KDV beyannamelerinin (yılın sonuna kadar Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin verilen düzeltme beyannameleri dahil) herhangi birinde talep etmeleri ve indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonuna kadar standart iade talep dilekçesi ile iade için aranılan belgelerle birlikte vergi dairelerine başvurmaları gerekiyor. YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde ise, YMM Raporunun, indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonundan itibaren altı ay içinde ibraz edilmesi zorunludur.

Mükelleflerin Kanunun 32. maddesi ile geçici maddelerinde yer alan tam istisna kapsamındaki işlemlere ilişkin KDV iade taleplerini, istisnaya tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar yapmaları gerekiyor. İadelerin YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilmesi halinde ise, YMM Raporunun, istisnaya tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonundan itibaren altı ay içinde ibrazı zorunludur.

Mükelleflerin, kısmi KDV tevkifat uygulanan işlemlerine ilişkin iade taleplerini, tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde iadeye konu olan KDV alanında beyan etmeleri ve en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade için aranılan belgelerle vergi dairelerine başvurmak suretiyle yapmaları gerekiyor. YMM KDV İadesi Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde ise, YMM Raporunun, tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonundan itibaren altı ay içinde ibrazı zorunludur.

Yukarıda belirtilen iade talep sürelerinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme KDV beyannamesi verilmek suretiyle iade talep edilmesi mümkün bulunmuyor. Bu konu son derece net ve açık olarak Tebliğde yer alıyor.

KDV Kanununun 32. Maddesinde yapılan söz konusu değişiklik 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Dolayısıyla, 7104 sayılı Kanunla KDV iadelerine getirilen iade talep süresi, 2019 ve izleyen yılların vergilendirme dönemlerine ilişkin işlemlerden doğan KDV iade talepleri için geçerli. Yani, 2019 ve izleyen yılların vergilendirme dönemlerine ilişkin işlemlerden doğan KDV iadelerinin, iadeye konu işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi gerekiyor.

7104 sayılı Kanunla yapılan düzenleme 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiğinden ve 2019 yılından itibaren doğacak KDV iade talepleri için geçerli olduğundan, 2018 ve önceki yıllara ilişkin KDV iadelerinin, önceden olduğu gibi 5 yıllık tarh zamanaşımı süresi içerisinde düzeltme yapılarak talep edilmesi mümkün bulunuyor. Yani, yapılan değişiklik 2018 ve öncesi dönemlerde doğan KDV iadeleri için geçerli değil.

Dr. Mustafa ALPASLAN