Cumhuriyet Hükümet Sisteminde yeniden yapılanma süreci devam ediyor. Bakanlar atandıkları tarihten itibaren 6 ay içinde atandıkları bakanlıkları yeniden yapılandırmak zorundalar. 6 aylık süre bitmek üzere. Bu nedenle bakanlıklarda yeniden yapılanmayla ilgili çalışmalar hızlanmış durumda.

Yeniden yapılanmayla ilgili çalışmaların başında vergi yönetim ve denetimiyle ilgili yapılan çalışmalar gelmektedir. Bilindiği gibi 24 Haziran’da Gelir İdaresi Başkanı Sayın Adnan Ertürk’ün vefatından bu yana bir atama yapılmadı. Bunun nedenlerinden birisi vergi yönetiminin yapılandırılma çalışmalarında şekillendirmeye ilişkin bir model konusunda hala bir mutabakatın sağlanmamasıdır.

Kulislere yansıyan haberlere göre Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) lağvedilerek gelir idaresi başkanlığına bağlı bir yapılandırma konusundaki düşüncelerin ve tartışmaların tamamlanmamasından kaynaklanıyor. Kulise yansıyan haberlere göre, önerilen tekliflerden öne çıkanı VDK’nın gelir idaresi başkanlığına merkezde bağlanması; ayrıca, taşra teşkilatına bağlı vergi denetimini de kapsayacak bir yapılandırma düşünülmesidir.

Aslında vergi denetiminin vergi yönetimine bağlı olarak çalışması doğru olan yöntemdir. Ayrıca, taşradaki vergi yönetimine vergi denetim birimlerinin de bağlanması, uygulamanın gereğinden kaynaklanmaktadır.

Vergi yönetiminde denetimi kapsayan bir yapılandırmanın sakıncalı tarafı ise mükellefle vergi yönetimi arasındaki ilişkilerde, mükellefi koruyan bir yapı yerine vergi güvenliğini öncelikli kılan bir vergi yapısının ortaya çıkmasından duyulan endişedir.

Vergi yönetiminin yeniden yapılandırılmasında Hazine’de borç yönetiminin dengelenmesi için büyük bir önem taşımaktadır. 35 yıllık bir aradan sonra Hazine ile Maliye’nin aynı çatı altında toplanması gelirler ile borçlar arasında devlet yönetiminde bir denge kurulmasını gerektirmektedir. Bu gereklilik hem dünya ekonomisindeki gelişmeler hem de Türk ekonomisinin içinde bulunduğu durumdan kaynaklanmaktadır.

Sonuç olarak vergi yönetimi ve denetiminin birlikte yapılandırılması veya ayrı yapılandırılması ekonominin gelişme seyrini önemli ölçüde etkileyecektir.

Hürses