Bilindiği üzere, Kurumumuz tarafından bağımsız denetime tabi şirketlerin finansal tablolarının bilgisayar ortamında işlenerek finansal analizlerde kullanılması amacıyla Elektronik Finansal Raporlama (EFR) Projesi başlatılmıştır. Bu kapsamda 10/06/2019 tarihinden itibaren Bağımsız Denetim Raporu bildirimleriyle birlikte bağımsız denetimden geçmiş finansal tablolara ait Excel dosyaları Kurumumuza elektronik ortamda iletmektedirler.

27/05/2019 tarihinde EFR’ye ilişkin yapılan duyuruda; ilk geçişe ilişkin kolaylık sağlanması amacıyla 31/12/2019 tarihinden önce sona eren yıllık hesap dönemlerine ait finansal tablolar yüklenirken özkaynaklar değişim tablosunun yüklenmeyeceği ve nakit akış tablosunun yalnızca belirli kalemlerine ait tutarların girileceği, 31/12/2019 tarihinde veya bu tarihten sonra sona eren yıllık hesap dönemlerine ait finansal tabloların ise tamamının tüm kalemlerle birlikte EFR sistemine yükleneceği belirtilmiştir.

Bu çerçevede, 31/12/2019 tarihinde veya bu tarihten sonra sona eren yıllık hesap dönemlerine ait finansal tablolar, 20/03/2020 tarihinden itibaren EFR sistemi üzerinden yüklenirken nakit akış tablosunun tüm kalemlerine ait tutarlar girilecektir. Ancak, özkaynaklar değişim tablosunun yüklenmemesine yönelik ilk geçişte sağlanan kolaylaştırıcı uygulamaya devam edilecek olup, 31/12/2019 tarihinde veya bu tarihten sonra sona eren yıllık hesap dönemlerine ait finansal tablolar yüklenirken de özkaynaklar değişim tablosu bildirilmeyecektir.

31/12/2019 tarihinden önce sona eren yıllık hesap dönemlerine ait finansal tablolara yönelik bildirimlerde ise ilk geçişe ilişkin kolaylaştırıcı uygulamaya devam edilerek özkaynaklar değişim tablosu yüklenmeyecek, nakit akış tablosunda ise yalnızca işletme (esas), yatırım ve finansman faaliyetlerinden kaynaklanan net nakit akışları, kur farklarının nakit ve nakit benzerleri üzerine etkisi ile dönem başı ve dönem sonu nakit ve nakit benzerlerine ait bilgiler yer alacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Nakit akış tablolarının tüm kalemlerine giriş yapılabileceği Excel dosyalarına ulaşmak için tıklayınız.