Yönetimin Değerlendirmeleri'ne İlişkin Taslak Metin Hakkında Bilgilendirme Eğitimi

Taslak Metin Hakkında Genel Bilgi

Yönetimin değerlendirmeleri, işletmenin finansal tablolarını tamamlayıcı nitelikte hazırlanan ve genellikle yıllık raporun bir parçası olarak sunulan rapordur. Yönetimin değerlendirmeleri için uluslararası uygulamada, genellikle                                                                     “Yönetimin

Değerlendirmeleri ve Analizleri (MD&A)” ya da “Strateji Raporu” terimleri kullanılmaktadır.

Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) Uygulama Açıklaması 1 Yönetimin Değerlendirmeleri (IFRS Practice Statement 1 Management Commentary), Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından yönetimin değerlendirme ve analizlerinin hazırlanması konusunda işletmelere rehberlik sağlanması amacıyla 2010 yılında yayımlanmıştır. Ancak 2010 yılından bu yana yatırımcıların ve kredi verenlerin ihtiyaçları değişmiş ve bazı kuruluşlar, belirli sektör ve konular için (sürdürülebilirlik raporlaması gibi) açıklayıcı raporlamaya ilişkin mevzuat ve rehberler yayımlayarak bu değişime yanıt vermiştir.

Bu yeniliklere dayanarak IASB,

  • İşletmelerin beklentilerini değerlendirmek için ihtiyaç duyulacak bilgilerin ve
  • İşletmelerin maddi olmayan kaynak ve ilişkileri ile işletmeleri etkileyen sürdürülebilirlik konuları hakkındaki bilgilerin

tek raporda bir araya getirilmelerini sağlayacak kapsamlı bir çerçeve için öneriler geliştirmiştir.

IASB’nin önerileri aşağıdaki amaçları karşılamak amacıyla getirilmiştir:

  • İşletmelerin uzun vadeli beklentileri için neyin önemli olduğuna odaklanarak,kendilerine özgü hususları anlatabilmeleri için yeterli esnekliği sağlamak ve
  • Düzenleyici otoritelerin revize edilmiş Uygulama Açıklaması’nı mevzuata kazandırması ve denetçilerin denetimlerinde bu Uygulama Açıklaması’na uygunluğu değerlendirmeleri için etkili bir dayanak sağlamak.

Gelinen aşamada IASB, belirtilen amaçlar çerçevesinde 2010 yılında yayımlanan

Uygulama Açıklaması’nı revize ederek Mayıs 2021’de Yönetimin Değerlendirmeleri'ne İlişkin Taslak Metin (Exposure Draft Management Commentary) olarak kendi internet sitesinde kamuoyu görüşüne açmıştır. Söz konusu Taslak Metin için görüşler 23 Kasım 2021 tarihine kadar alınmaya devam edecektir.


Bilgilendirme Eğitimi

IASB, görüşe açmış olduğu Taslak Metin’le ilgili bilgi vermek ve kullanıcılarla etkileşimde bulunarak geri bildirim alabilmek amacıyla bilgilendirme eğitimleri düzenlemektedir. Bu kapsamda Kurumumuzun da katkılarıyla 16 Kasım 2021 tarihinde saat 15:30’da IASB tarafından uzaktan eğitim verilecektir.

Söz konusu eğitim için kayıtlar 12 Ekim 2021 tarihinde alınmaya başlayacak olup ilgili eğitim başlayana kadar alınmaya devam edecektir. Kayıt yaptırmayan kullanıcılar, eğitim esnasında eğitime katılım sağlayamayacaktır.

Eğitime katılım sağlanması ve Sürekli Eğitim Tebliği kapsamında kredi elde edilebilmesi için aşağıdaki adımlar uygulanmalıdır.

Adım 1: KGK Etkinlik Yönetim Sistemi (EYS) üzerinden katılım sağlanacak eğitim listeden seçilerek, T.C. Kimlik Numarası, Ad ve Soyad bilgileri ile ilgili eğitime kayıt yapılır.

Adım 2: İlgili eğitim gün ve saatinde EYS üzerinden T.C. Kimlik Numarası, Ad ve Soyad bilgileri girilerek eğitim izlenir.

Adım 3: KGK web sitesinde E-HİZMETLER menüsünde bulunan Katılım Belgesi Sorgulama butonu ile erişilen uygulamaya, il bilgisi Ankara olacak şekilde ilgili eğitimin düzenlendiği tarih bilgisi seçilerek alınan Katılım Belgesi ile EYBİS üzerinden Sürekli Eğitim Bildirimi yapılır.

Yukarıdaki adımların gerçekleştirilmemesi durumunda Sürekli Eğitim Tebliği kapsamında kredi elde edilemez.


Eğitimler ücretsiz olacaktır.

Eğitimlerle ilgili soru ve sorunlar için [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz.

KGK Etkinlik Yönetim Sistemine buradan erişebilirsiniz.

Yönetimin Değerlendirmeleri'ne İlişkin Taslak Metin’in İngilizce orijinal versiyonuna ulaşmak için tıklayınız.

Yönetimin Değerlendirmeleri'ne İlişkin Taslak Metin hakkındaki görüşlerinizi IASB’ye göndermek için tıklayınız.