Milyonlarca çalışanın ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için asgari ücret her yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile belirlenmektedir. Çalışanın kendisi ve ailesinin geçimini sağlayacak ölçüde onurlu bir şekilde yaşayabilmesi için gerekli gelir olarak tarif edilen bu ücret, günümüzde maalesef asgari ihtiyaçları bile karşılamaktan çok uzaktır. Buna karşın asgari ücretliler hâlen en çok vergi ödeyen kesimler arasında yer almaktadır.

Kanun teklifi TBMM’de

Hâlen TBMM Komisyonunda bulunan kanun teklifi gerekçesinde; Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun Aralık 2018 için açıkladığı yoksulluk sınırının (6.322 TL) neredeyse üçte birine tekabül etmekte ve üzerinde de oldukça fazla vergi yükü bulunduğu tespitine yer verilmiştir.

Ayrıca asgari ücretli çalışanların, ödediği dolaysız mali yükler yanında harcamalar yoluyla dolaylı vergilere de maruz kaldıkları, bu durumun vergi yükünün artmasına neden olduğu belirtilmiştir. Bu bağlamda vergi adaletinin sağlanmasında önemli bir ilke olan en az geçim indirimi kapsamında gelirin marjinal faydasının en yüksek olduğu kısmın vergi dışı bırakılması gerektiği hususları dile getirilmiştir.

Asgari ücret tutarında vergi indirimi

Diğer taraftan asgari ücret üzerinden vergi ve benzeri birtakım kesintiler yapılması, çalışanın net gelirini azaltırken, diğer taraftan işverenin mali yükümlülüklerini arttırarak kayıt dışılığı teşvik ettiği dolayısıyla bu olumsuzlukların giderilmesi için verilen kanun teklifi ile; asgari ücretin vergi dışı bırakılması öngörülürken, aynı zamanda çalışanların gelirlerinde asgari ücret tutarında vergi indirimi hakkı sağlanması öngörülmektedir. İktidara yakın olan parti milletvekilince verilen bu teklifin yasalaşması hâlinde asgari ücretliler rahat bir nefes alacaktır.

Türkiye | İsa Karakaş