19.10.2005 tarihli ve 2005/9617 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 18.03.2022 tarihli ve 31782 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlandı.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin tanımında yer alan yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri için uygulanan yüz yirmi beş milyon Türk Lirası tutarındaki üst limit  “iki yüz elli milyon” olarak değiştirildi.

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin sınıflandırılmasında yapılan değişiklikler aşağıdaki gibidir:

  1. Mikro İşletme: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri için uygulanan  üç milyon Türk Lirası tutarındaki üst limit “beş milyon” olarak değiştirildi.
  2. Küçük işletme: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yirmi beş milyon Türk Lirası tutarındaki üst limit “elli milyon” olarak değiştirildi.
  3. Orta Büyüklükteki İşletme: Yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri yüz yirmi beş milyon Türk Lirası olarak uygulanan üst limit “iki yüz elli milyon” olarak değiştirildi.

Yapılan Değişiklikler ile Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmelerin Sınıflandırılması aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi oluşmuştur:

Küçük Ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Sınıflandırılması;
Kobi Sınıfı Çalışan Sayısı Üst Limiti  Yıllık Net Satış Hasılatı veya Mali Bilanço Tutarı Üst Limiti
Mikro İşletme 10 Kişi 5 Milyon Türk Lirası
Küçük İşletme 50 Kişi 50 Milyon Türk Lirası
Orta Büyüklükteki İşletme 250 Kişi 250 Milyon Türk Lirası

Kaynak
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Nevzat ERDAĞ