Elektronik ticaretin (e-ticaret) hızlı artış göstermesi, ticari firmaların  artık yurtdışı pazarında yer alma arzusu, mikro ihracat ile yurtdışı gönderi maliyetlerin yüksek olması, bunların ürün maliyetlere yansıtılması, mikro ihracatta iadelerin takibi ve geri dönüş maliyetlerindeki değerlendirildiğinde Fiyat istikrarının sağlanamaması, ihracata yönelen firmalar bu analizler sebebi ile aksiyon alamamaktadırlar. Bu karar ile Ticaret Bakanlığı ve öncü gelen örgütler işbirliği yapılmış Yurt dışı lojistik merkezi kurulması ve desteklenmesi sağlanmıştır.   

13 Ekim 2020 tarihinde 3080 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile “Yurt Dışı Lojistik Merkezlerin Desteklenmesi Hakkında Karar”  14 Ekim 2020 tarihli 31274 sayılı resmi gazetede yayınlamış ve yürürlüğe girmiştir.

         Bu kararın asıl amacı;

  • Ülkemiz ihracatının hızlı ve kapsamlı akışını sağlamak,
  • İhracatçılarımızın uluslararası tedarik ve dağıtım zincirlerine hızlı  ve maliyet duyarlı olarak nüfuz etmelerini temin etmek,
  • Önemli pazarlardaki ihracat performansımızı istikrarlı kılacak altyapı olanaklarını oluşturmak üzere yurt dışında faaliyete geçirilen lojistik merkezlere ilişkin giderlerin,

Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan desteklenmesine ilişkin hususları belirlemektir.

         Bu karar, yurt dışında kurulan/kurulacak lojistik merkezlere yönelik olarak Türkiye’de yerleşik işbirliği kuruluşları ve kullanıcıların desteklenmesine ilişkin hükümleri kapsamaktadır.

         Yurt dışı lojistik merkezlerinin desteklenmesi için İşbirliği kuruluşları olarak ifade edilen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomi İlişkiler Kurulu (DEİK) veya bunlar tarafından kurulan ve en az %51 oranında hisseye sahip olan şirket tarafından yurt dışı lojistik merkezlerinin (YDLM) faaliyete geçirilmesine yönelik olarak gerçekleştirilen ve gider kalemleri Genelge ile belirlenen,

  • Kurulum, bilişim dahil yatırım, ruhsat ve izin giderlerinin %70 oranında ve YDLM başına en fazla 5.000.000 (beş milyon) ABD doları,
  • Doğrudan veya yurt dışında faaliyet gösteren şirketleri ya da şubeleri aracılığıyla açtıkları birimlerin vergiler dahil kira, komisyon, kullanım giderleri, ilk iki yıl %70, diğer yıllar %50 oranında ve YDLM başına, yıllık en fazla 3.000.000 (üç milyon) ABD doları,
  • Reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ile danışmanlık hizmetleri alımına yönelik giderleri, Bakanlıkça belirlenecek koşullara uygun olarak istihdam edilen en fazla on kişinin brüt ücreti (yıllık kişi başı 100.000(yüz bin) ABD dolarını geçmeyecek kaydıyla), İlk iki yıl %70, diğer yıllar %50 oranında ve YDLM başına, yıllık en fazla 700.000 ABD doları, şeklinde İşbirliği Kuruluşlar desteklenecektir.

Kullanıcıların Desteklenmesi ile ifade edilen 13.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş ihracatçı birliği üye Şirketler ile TİM, TOBB, DEİK, İhracatçı birlikleri, ticaret ve/veya sanayi odaları, sektör dernekleri ve kuruluşları ile imalatçıların kurdukları dernek, birlik ve kooperatiflerin gümrükleme ve genelge ile belirlenen diğer giderleri, yıllık en fazla 100.000 (yüzbin) ABD doları desteklenecektir.

İşbirliği Kuruluşları bu destekten 5 Yıl Süre ile yararlanabilecek olup, Şirketler de bu destekten aynı süreyle (5 Yıl) yararlanacaktır.

         Sonuç olarak, İşbirliği kuruluşları tarafında yurtdışına açılan, ürünlerin dağıtımı ile ilgili depolama, yükleme, boşaltma, sevkiyat, kargo birleşme/bölünme, soğuk depolama, dağıtım vb. faaliyetlerin gerçekleştirmek için uluslararası taşımacılık ve lojistik amaçlı merkezler açılacağı, şirketlerin ise burada lojistik faaliyetlerini zorluk yaşamadan yapacağı, hem operasyon kısmında hem de giderlerin desteklenmesi aşamasında bir çok aşamada fayda sağlayacaktır.
 

SAYGILARIMLA

Yusuf AYBAKAN
Mali Müşavir / Yazar
 

Kaynak: www.bdturkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)