Asgari ücretten vergi yükü kalktığı için AGİ ile ilgili kafalar karıştı. Vergi alınmayacağı için şimdilik AGİ de uygulanmayacak ancak Meclis'te yeni bir düzenleme yapılırsa durum değişir.

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret önümüzdeki yıl asgari ücret net 4.253 TL olarak uygulanacak. Ancak bu yılki görüşmeler sonucu çok önemli bir karar da hayata geçti. Buna göre asgari ücretlilerden gelir ve damga vergisi alınmayacak. Vergi alınmayacağı için 2008'den beri uygulanan asgari geçim indiriminin (AGİ) devam edip etmeyeceği konusunda da kafalar karıştı.


MUHTEMEL SENARYOLAR

AGİ, çalışan adına işveren tarafından devlete ödenmesi gereken ve kümülatif vergi matrahı üzerinden hesaplanan gelir vergisinden çalışanın medeni durumu ve çocuk sahibi olmasına göre indirim yapılmasıdır. Bu indirim miktarı gelir vergisinden düşülür ve işveren bu tutarı yani AGİ'yi devlete ödemez, çalışana verir. Şu an için asgari ücretliler için netleşen hususları ve asgari ücretin üzerinde gelir elde edenler için AGİ'de olabilecek muhtemel gelişmeleri şöyle özetlemek mümkün:


NETLEŞEN KONULAR

1.) Asgari ücretliden gelir ve damga vergisi alınmayacak. Dolayısıyla asgari ücretlinin eline geçen net rakam yıl boyu gelir vergisi diliminin artması nedeniyle düşmeyecek.

2.) Asgari ücretliden gelir ve damga vergisi alınmayacağı için asgari ücretliler için asgari geçim indirimi (AGİ) de uygulanmayacak. Bekar bir asgari ücretli ile evli, evli ve çocuklu asgari ücretlinin eline geçecek net rakam farklılaşmayacak. Bütün asgari ücretliler 4.253 TL ücret alacak.

3.) Geçtiğimiz yıl aylık 75 TL olarak uygulanan asgari ücret desteği bu yıl uygulanmayacak. İşverenler çalışanlara AGİ ödemeyecekleri için asgari ücret desteğinden değil, vergi istisnasından faydalanmış olacak.


51 BİN LİRANIN ÜZERİ İÇİN GELİR VERGİSİ HESAPLANACAK

ASGARİ ücretin üzerinde ücreti olan kişilerin kümülatif vergi matrahları 51.040 TL'nin üzerine çıktığı ay, bu kişiler için 51.040 TL'nin üzerindeki tutar için gelir vergisi hesaplanacak. Bu şekilde hesaplanan gelir vergisi eğer kişinin medeni durumu ve çocuk sahibi olmasına göre hesaplanan AGİ'den düşükse, çalışana AGİ ödenmeyecek. Eğer hesaplanan vergi AGİ'den yüksekse, işveren devlete gelir vergisi tutarından AGİ'yi düşecek ve devlete ödeyecek, AGİ'yi ise çalışana ödeyecek. Eğer önümüzdeki günlerde Meclis'e AGİ ile ilgili yeni bir düzenleme gelirse karşımıza farklı bir tablo çıkabilir.


İŞTE AGİ SENARYOSU

Bekâr: 375 TL

Evli, eşi çalışan ve çocuksuz: 375 TL

Evli, eşi çalışmayan ve çocuksuz: 450 TL

Evli, eşi çalışan ve 1 çocuklu: 431 TL

Evli, eşi çalışmayan ve 1 çocuklu: 506 TL

Evli, eşi çalışan ve 2 çocuklu: 487 TL

Evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuklu: 562 TL

Evli, eşi çalışan ve 3 çocuklu: 562 TL

Evli, eşi çalışmayan ve 3 çocuklu: 638 TL

Evli, eşi çalışan ve 4 çocuklu: 600 TL

Evli, eşi çalışan ve 5 çocuklu: 638 TL

Evli, eşi çalışmayan 4'ten fazla çocuklu: 675 TL


GÖZLER MECLİS'TE

Asgari ücretin üzerinde maaş alanlar için AGİ uygulamasının devam edip etmeyeceğini şu an için söylemek mümkün değil. Bu konuda yeni bir düzenlemenin yapılacağı konuşuluyor. Yapılacak düzenleme belirsizliği bitirecek.

Akşam | Okan Güray Bülbül