Kovid-19 salgınının ne zaman biteceği belirsiz olduğu için ekonomilerde planlama yapılamıyor. Ancak pek çok sektörde yeni işgücüne ihtiyaç olduğu gibi çalışmanın sürdürülmesi de şart. Dijitalleşme ve bağışıklık testleri bu süreçte hayati önemde. Ekonomi işlemeye devam ederken, yayılımın engellenmesi ‘bağışıklık testleri’yle mümkün olabilir.
 

PLANLAMALAR BAŞLADI

Bağışıklık testleri kimlerin koronavirüse yakalanıp hastalığı geçirdiğini tespit etmeye yarıyor. Bağışıklık testleriyle bu kişilerin güvenle çalışmaya devam etmeleri mümkün olduğu için işe geri dönmeleri sağlanabilir. Bu çerçevede kritik sektörler ve ülke ekonomisinin geleceği için öncelikler belirlenerek, bu faaliyetlerde güvenle çalışmaya devam edebilecek kişiler belirlenebilir. Pek çok ülkede planlamalar yapılmaya başlandı. ‘Bağışıklık pasaportu’, ‘bağışıklık sertifikası’ gibi uygulamalarla belirlenen kişilerin ekonomik faaliyetlere geri dönmesi hedefleniyor.
 

GÜVENLİ ÜRETİM FORMÜLÜ

Ülke olarak biz de gerekli planlamayı yapmalıyız. Bağışıklığı tespit edilen kişilerin tarım, perakende, sağlık gibi öncelikli sektörlerde istihdam edilmelerini sağlayarak ihtiyaç duyulan faaliyetleri sürdürebiliriz. Bağışıklık testleriyle hem risk azaltılabilir, hem de ekonominin yeni dönemdeki yönüne ilişkini insan kaynağı oluşturulabilir.
 

TARIMDA YENİ PLANLAMA ÇOK ÖNEMLİ

Salgın koşullarında tarımsal faaliyetlerin yeni bir planlamayla sosyal mesafe kuralına dikkat edilerek yapılması şart. Eski çalışma koşulları sürdürülerek tarım işçilerinin belirli bir dönem sağlıksız barınma koşullarında ekim-dikim ve hasat faaliyetlerini yürütmesi artık mümkün olamaz. Bu süreçte salgının yayılımını engelleyecek şekilde faaliyetlerin planlanması şart. Tarımda çalıştırılabilecek kişilerin tespiti için de ‘bağışıklık testleri’ kritik önemde. Özellikle hasat dönemlerinde mevsimlik işçilerin bağışıklıklarının olması, faaliyetin sağlık açısından risk olmayacak şekilde yürütülmesini sağlayabilir.
 

PERAKENDEDE E-TİCARET ARTIRILMALI

Salgın, pek çok sektör için talep daralması sonucunu doğururken, perakende ve sağlık sektöründe talep artışı var. Fakat burada salgın koşullarına göre hareket edilmesi şart. Örneğin perakendede e-ticaretin yaygınlaştırılması çok önemli. Pek çok market online siparişle bu talebi karşılayabilir. Gerekli elektronik altyapı kurularak marketlerde daha az sayıda çalışanın bir arada bulunacağı vardiya düzenleriyle daha çok kişiye hizmet verilmesi sağlanabilir.
 

KARGOYA DESTEK GELMELİ

Sipariş edilen ürünün tüketiciye ulaştırılması çok önemli. Kargo çalışanları bu süreçte tüketicilerin taleplerinin karşılanmasında tam bir kahramanlık örneği gösteriyor. Bu kişiler ekonominin çarklarının işlemesi için de mücadele veriyor. Bu nedenle bu çalışan grubunun bu dönemde üstlendiği rolü ödüllendirecek şekilde devlet desteği sunulması gerekiyor.
 

EVDE SAĞLIK İHTİYACI DOĞDU

Bu dönemde hastaneye gitmek istemeyen pek çok kişi için evde sağlık ihtiyaçlarının karşılanması gerekliliği doğdu. Salgın süresince aktif görev üstlenmeyen sağlık çalışanları özel sektör eliyle bu hizmetleri yürütüyor. Hatta bu çerçevede pek çok hastanın evden hiç çıkmadan ve bulaşma riski olmadan sağlık hizmeti talebi karşılanıyor.

Akşam | Okan Güray BÜLBÜL