Kökten değişim oldu sporcuların vergilendirilmesinde.

Futbolcuların hiçbir sorumlulukları yoktu, tüm vergisel ödevleri kulüpleri yerine getiriyordu. Kulüpler; sporcuların ücretleri üzerinden hesapladıkları vergileri, Maliye’ye ödeyerek yükümlülükler tamamlanmış oluyordu.

Şimdi; 600 bin lirayı aşan gelire sahip sporcular, 2021 Mart ayında bizzat beyanname verecekler. Dekontu olan sporcunun avantajı da burada ortaya çıkıyor. Kulübün Maliye’ye ödemesi gereken vergilere ait dekontu elinde olan sporcular, hazırlayacakları beyannamede kulübün ödemiş olduğu stopaj tutarlarını vergiden düşerek daha az vergi ödeyecekler. Eğer kulüp; yıl içinde futbolculara yaptığı ödemeler üzerinden hesapladığı stopaj tutarlarını ödememişse, bu mahsup da yapılamayacak, daha yüksek vergi ödenecek.

Dolayısıyla kulübün Maliye’ye stopaj ödemelerini yapıp yapmadığı kritik öneme sahip… Eğer stopajlar ödenmemişse futbolcular için büyük kayıp yaşanacak… 2020’de yıl içinde süper lig futbolcularına yapılan ödemeler üzerinden kulüplerin yüzde 20 oranında da gelir vergisi stopajı-kesintisi hesaplaması gerekiyor. (Örnek: Futbolcuya yapılan 800 bin liralık net ödeme için, 200 bin lira da Maliye’ye stopaj ödenmesi gerekiyor.) Mart ayı gelip beyanname hazırlandığında, kulübünden stopaj ödeme dekontlarını edinebilmiş futbolcular, kulübün ödediği stopaj tutarlarını beyannamede hesapladıkları vergiden mahsup edebilecekler-düşebilecekler.
 

2019 KASIM'DAN ÖNCE SÖZLEŞME İMZALANMIŞSA

Önemli bir ayrıntıyı da hemen belirtelim: Kulüple futbolcunun yaptığı sözleşme eğer 2019 Kasım ayından daha önceki bir tarihte yapılmışsa beyanname verilmesi gerekmiyor. Sözleşme tarihi eski olan sporcuların ücretlerinden de yüzde 20 oranında değil, eski hükümlere göre yüzde 15 oranında vergi-stopaj hesaplanıyor.

2019 Kasım’dan önceki sözleşmelere ilişkin olarak sonradan yapılan süre uzatımı ve ücreti etkileyen değişiklikler yapıldığında bu kez yeni hükümler geçerli oluyor, stopaj oranı yüzde 20’ye çıkıyor.
 

VERGİ NASIL HESAPLANACAK?

Beyanname verecek sporcular için vergi oranlarını da hatırlatalım: Yüzde 15’ten başlıyor, gelirin büyüklüğüne göre yüzde 20, yüzde 27, yüzde 35 ve en son yüzde 40 oranında gelir vergisi hesaplanıyor. Sporcular; 2020’de elde ettikleri gelirlerine sırasıyla bu oranları uygulayarak vergilerini hesaplayacaklar.

Örnek: Kulübünden 2020’de yıl içinde net 8 milyon lira kazanan bir süper lig futbolcusu için vergi hesaplaması tabloda yer almakta. Futbolcunun yıl içinde elde ettiği net 8 milyon liralık gelir için kulübün de Maliye’ye iki milyon lira stopaj ödemesi yapmış olması gerekir. Dolayısıyla futbolcunun yıl içi stopaj dahil brüt geliri de 10 milyon liradır.

Beyannamede yer alacak ilk hesaplanan vergi 3 milyon 951 lira iken, kulüpten edineceği stopaj dekontlarında yer alan 2 milyonu düştüğünde ise futbolcunun ödeyeceği vergi 1 milyon 951 lira olacaktır. Yani dekontlar 2 milyon lira daha az vergi ödenmesine neden olacaktır.
 

ALT LİGLERDE VERGİ ORANLARI

Süper lig futbolcularından ödemeler üzerinden yüzde 20 oranında stopaj yapılırken alt liglerde oranlar daha düşük. En üst altı ligdekiler için yüzde 10, diğer liglerde yer alanlar için yüzde 5 oranında stopaj hesaplanıyor. Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındaki sporculara yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslararası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemelerden yüzde 5 oranında vergi-stopaj hesaplanması gerekiyor.
 

OTOMOBİL VEYA EV VERİLMESİ DE VERGİYE TABİ

Sporculara yapılan nakit ödemeler nasıl vergiye tabi ise kulüpler tarafından sporcularına konut veya otomobil verildiğinde de diğer nakit ödemeler gibi ücret sayılıyor, dolayısıyla değeri üzerinden gelir vergisi hesaplanması gerekiyor. Sporculara; aylık ücret, başarı primi, maç başı ücreti, imza parası, imaj hakkı ve diğer adlarla yapılan ödemeler ve taşınmaz veya taşıt verilmesi, konut tedariki ve sair suretle sağlanan menfaatlerin de ücret kapsamında değerlendirilerek vergilendirilmesi gerekiyor.

Hürriyet | Ahmet KARABIYIK