Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından işverenlerin yararlanabileceği çeşitli destekler aktif işgücü hizmetleri ve pasif işgücü hizmetleri kapsamında sunulmaktadır.

İŞKUR tarafından sunulan desteklerden birini de Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) Projesi oluşturmaktadır.

MEGİP, iş gücü piyasasının talep edilen niteliklerde iş gücünün yetiştirilmesi için kamu-özel (şahıs ve tüzel kişilikler) sektör iş birliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitim ve kursları düzenleyerek istihdama katkıda bulunan önemli bir eğitim protokolüdür.

Eğitime katılacak kursiyerlere; Kursiyer Zaruri Gideri, Genel Sağlık Sigortası, İş Kazası ve Meslek Hastalığı primleri İŞKUR tarafından karşılanmakta, böylece işverenlere 6 aya varan ücret ve prim desteği sağlanabilmektedir.

İŞKUR tarafından yayınlanan 8.12.2021 tarih ve 10286333 sayılı genel yazı ile birlikte, 03/12/2021 tarihinden itibaren Mesleki Eğitim ve Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) uygulama genelgesi kapsamında tamamlanan eğitime bağlı olarak istihdam yükümlülüğü bulunan işverenler, ile bu yükümlülüklerin tamamlanıp, bu durum belgelendirilmeden MEGİP ve Aktif İşgücü Hizmetleri Genelgesine dayalı olarak düzenlenecek olan İşbaşı Eğitim Programı (İEP) veya Mesleki Eğitim Kursu düzenlenmeyecektir.

Daha önce sözleşmeler imzalanmış olsa dahi, 03/12/2021 tarihinden sonra fiili olarak başlatılmayan kurs ve programlar istihdam yükümlülüğü yerine getirilmeden başlatılmayacaktır.

Buna göre daha önce MEGİP düzenlemiş olan ve program bitiminde oluşan istihdam yükümlülüğü devam eden işyerleri yeni MEGİP veya İEP projesi yapamayacaktır.

Örneğin MEGİP kursunda 6 ay kurs ve akabinde gelen 6 ay istihdam zorunluluğu bulunmakta ise ancak 12 ayın sonunda yeni proje yapabilecektir. Ayrıca MEGİP üzerine İEP yapılması da mümkün olmayacaktır. Aynı zamanda, bir yıl içinde birden fazla MEGİP projesi başlatabilmek de mümkün olmayacaktır.

İşbaşı Eğitim Programı kurslarında biten kurslar için istihdam taahhütnamesi alınması sebebiyle biten ya da devam İşbaşı Eğitim Programı kursları kapsamında yeni kurs açılmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Bu kapsamda sadece İşbaşı Eğitim Programı kursları düzenleyen işletmelerde herhangi bir yönetmelik değişikliği yapılmamıştır.

Ancak, 08/12/2021 tarihinde yayınlanan genel yazı ile birlikte, Mesleki Eğitim Kursları, Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) ve İş Başı Eğitim Programı kapsamlarından Çağrı Merkezi işyerleri ve toptan veya perakende ticaret yapan Market ve Süpermarketler çıkartılmıştır.

Bu kapsamda 09/12/2021 tarihinden itibaren daha önce sözleşmeleri imzalanmış dahi olsa fiili olarak başlamamış kurs ve programlar başlatılmayacaktır.

Star | Resul KURT