6772 sayılı kanun kapsamında kamu işçilerine yılda 52 günlük ilave tediye ödeneceği hüküm altına alınmıştır. İlave tediye kanunla güvence altına alınmış bir haktır ve bütün kamu işçileri bu haktan yararlanmaktadır.

Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde kadroya geçen işçilere, ayrı bir tüzel kişiliği bulunmaksızın devlet tüzel kişiliği içerisinde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine ait olan bir kurumlarda kadroya geçen işçilere yılda 52 günlük tediye ödenmesi gerekmektedir. Yani taşerondan kadroya geçenler de dahil olmak üzere bütün kamu işçilerine ilave tediye ödenir.

4 taksitte ödeniyor

Yıl içinde 52 günlük ilave tediye ödemeleri dört taksitte yapılıyor. İlave tediye ödemeleri genellikle ocak, haziran, ağustos ve aralık aylarında yapılıyor. Toplamda 52 günlük ilave tediyesi yıl içinde ödenmiş oluyor. 2022 yılında da kamu işçilerine dört taksit halinde toplam 52 günlük ilave tediyeleri ödenecek.

İlave tediyeye ilişkin Cumhurbaşkanı kararı çarşamba günkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre ilave tediyelerin ilk taksiti 28 Ocak'ta ödenecek. İlave tediyenin ikinci taksitleri ise 29 Nisan 2022'de ödenecek.

Dolayısıyla ilave tediyelerin yıl içerisinde ödenmesi gereken dört taksitinden ikisi ocak ve nisan aylarında ödenmiş olacak. Genellikle haziran ayında yapılan ikinci taksitin nisan ayına çekilmesi ile birlikte Ramazan Bayramı öncesi kamu işçileri ilave tediyenin ikinci taksitini de almış olacaklar.

Madenci aralıkta tamamını alıyor

Maden işçilerine ilave tediyenin tamamı aralık ayı içinde tek seferde ödeniyor. Madenciler ilave tediyeyi tek seferde ve 52 günlük ücretleri üzerinden alıyorlar. Bu yıl maden işçileri 52 günlük ilave tediyenin tamamını 23 Aralık 2022’de toplu alacaklar. Madenciler gelir vergisinden muaf oldukları için tediyeden vergi kesintisi de yapılmıyor.

Linyit ve taşkömürü madenlerinde yer altında çalışan işçilere en az asgari ücretin iki katı ücret ödenmesi gerektiği ve yer altında çalışan işçiler gelir vergisinden muaf oldukları için, linyit ve kömür madenlerinde bütün çalışması yer altında olan kamu işçileri Aralık 2022’de 52 günlük ilave tediye olarak en az 14.613 TL ilave tediye alacaklar. Diğer madenlerde yer altında çalışan işçilerden asgari ücretliler 7.306 TL ilave tediye alacak.


Belediye işçisi alabilir mi?

İlave tediye, Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması ve 6452 Sayılı Kanunla 6212 sayılı Kanunun 2. Maddesinin Kaldırılması Hakkında Kanun uyarınca ödeniyor. Kanuna göre belediyelerde ve belediyelere bağlı teşekküllerde çalışan işçilere ilave tediye ödeniyor. Bu çerçevede belediyede çalışan işçilere ve belediyeye bağlı teşekkül olan İETT gibi kurumlarda çalışan işçilere ilave tediye ödeniyor. Belediyelere ait şirketlerde çalışan işçilere ise kanun uyarınca ilave tediye ödenmiyor.
 

Ne kadar ödeme yapılacak?

İlave tediye ödemesinin miktarı günlük ücret üzerinden hesaplanıyor. İlave tediyeye esas olan aylık kazançların hesabında, fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri dikkate alınmıyor. İlave tediye, işçinin yalnızca temel ücretinin aylık toplamına göre hesaplanıyor.

İlave tediye ödemeleri kural olarak SGK primine tabi. Dolayısıyla ilave tediyeden SGK primi kesilmesi gerekiyor. Bu çerçevede ilave tediye ödemesinden yüzde 15 oranında sigorta primi ve ilave tediyenin ödendiği tarihte işçinin bulunduğu vergi dilimine göre gelir vergisi kesintisi yapılıyor. İşçinin bulunduğu vergi dilimine göre ilave tediyeden yapılacak gelir vergisi kesintisi farklılaşıyor. Ayrıca ilave tediye ödemesi damga vergisine de tabi olduğu için ilave tediyeden damga vergisi de kesiliyor.

Görev yaptıkları kamu kurumlarında kamu işçisi olma hakkını kazanan kişiler, kamu işçilerine sağlanan haklardan yararlanmaya başladılar. Kadroya geçen taşeron işçiler, kamu işçisi statüsünde oldukları için geçtiğimiz yıl da tediye almışlardı, 2022 yılında da tediyeden yararlanabilecekler.

Milliyet | Cem KILIÇ