Koronavirüs nedeniyle 25 Mart 2020'de kolaylaştırılmış şartlarla hayata geçen kısa çalışma uygulamasından pek çok işyeri yararlandı. Bu işyerlerinde kısa çalışmadaki işçilere Mart 2020'den bu yana toplamda 28.1 milyar TL ödenek ödendi. Kısa çalışmanın bu ay sonlanması bekleniyor. Ancak bu hafta kritik bir karar çıkabilir. Pek çok defa uzatılan kısa çalışmada, 30 Kasım 2020'de ikinci dönem başladı. İşverenlere 31 Aralık'a kadar yeniden başvuru yapabilme hakkı tanındı.

BİR YILDIR SÜRÜYOR

Son olarak 19 Şubat'ta kısa çalışmadaki işyerlerinde kısa çalışma uygulamasının 31 Mart'a kadar uzatılması söz konusu oldu. Bazı işyerlerinde bir yılı aşkın süredir kısa çalışmada olan işçiler var. Uygulamanın 30 Haziran'a kadar bir bütün olarak ya da sektörel farklılıklarla uzatılması mümkün. Cumhurbaşkanı kararıyla süre uzatımı 30 Haziran'a kadar yapılabilir. Bu çerçevede kısa çalışmada öncelik olmaktan çıkan sektörler için kısa çalışma sonlandırılabilirken, halen güçlük yaşanan sektörlerde uzatma olabilir. Örneğin baharda yeniden canlanması beklenen inşaat sektöründe kısa çalışma 31 Mart'ta sonlandırılabilir ancak yeme-içmede bir ay daha uzatılabilir.

FONDA 98.1 MİLYAR TL VAR

Kısa çalışma, işsizlik sigortası fonundan finanse ediliyor. Şubat ayı itibarıyla fonda 98.1 milyar TL bulunuyor. Fonun gün geçtikçe azaldığı bir gerçek. Ancak işsizlik sigortasının kuruluş amacı, bu ve bunun gibi durumlarda işsizliğin oluşmasını engellemekti. Bu nedenle, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğiyle oluşan yükle fonun gelirleri düşünülerek bir karar verilmesi gerekiyor. Ancak fonun en azından yaz aylarının başına bu yükü kaldırabileceği görülüyor. Bu nedenle sektörel olarak farklılaştırılarak kısa çalışmanın sürdürülmesi yerinde olur.

SEKTÖREL FARKLILIKLA SÜREBİLİR

Kısa çalışma uygulamasında sektörel farklılık yapılır ve bazı sektörlerde kısa çalışmanın 31 Mart tarihi itibarıyla sonlanması bazılarında tarihin ötelenmesi söz konusu olursa, kısa çalışmadan çıkan işçilerin akıbetleri gözlemlenebilir. Bu sayede sektörel olarak teşvik paketleri devreye sokulabilir.

Akşam | Okan Güray BÜLBÜL