6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun (“Kanun”) 16 ncı maddesine göre kişisel veri işleyen gerçek ve tüzel kişi veri sorumlularının kişisel veri işlemeye başlamadan önce Veri Sorumluları Siciline (“Sicil”) kaydolması gerekmektedir. Bu kapsamda, Başkanlığımızca Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi (“VERBİS”) hazırlanmış olup veri sorumluları bu sisteme kayıt olacaklardır.

Kişisel Verileri Koruma Kurumunun (“Kurum”) internet sitesi olan www.kvkk.gov.tr aracılığıyla giriş yapılır. Ekrana gelen sayfada yer alan VERBİS butonuna tıklanır ve ilgili alanlar doldurularak VERBİS’e kayıt olunur.

VERBİS, Sicile kayıt yükümlülüğü olan veri sorumluları için; SEKTÖR AYRIMI yapılmaksızın Bir önceki Yıl 50 Çalışan ve AKTİF/PASİF Toplamı 25.000.000 TL olanYurtiçinde Yerleşik Gerçek / Tüzel Kişi, Yurtdışında Yerleşik Gerçek / Tüzel Kişi, Kamu Kurum ve Kuruluşları olmak üzere TÜM FİRMALAR 30/09/2019 Tarihine kadar kayıt yapılması zorunludur.

VERBİS KAYIT SÜREÇ İŞLEMLERİ;

1.AŞAMA : ÖN KAYIT YAPILMASI :

Veri Sorumlularınca VERBİS ana sayfada yer alan “Veri Sorumlusu Yönetici Girişi” yer alan butonu aracılığıyla giriş yapılır.

İlgili alanlar doldurularak PDF formatında başvuru formu sistemden oluşturulur.

formun çıktısı alınarak ıslak imzalı belge şeklinde Kurumun posta adresine posta yoluyla iletilir veya varsa kayıtlı elektronik posta (KEP) adresi üzerinden PDF formatındaki dosya eklenerek Kurumun KEP adresine iletilir.

Kurum tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, başvuru formunda belirtilen elektronik posta adresine “kullanıcı adı” ve “parola” gönderilir.

Burada önemli bir hatırlatmak isterim; Kuruma gönderilen ÖN KAYIT formu Kurum tarafından yaklaşık 2-3 Hafta içinde değerlendirildikten sonra KULLANICI bilgileri gönderilmektedir.ÖN KAYIT yapılması KESİN KAYIT değildir..

2.AŞAMA : KESİN KAYIT YAPILMASI :

Veri sorumlusu olan tarafından “Veri Sorumlusu Yönetici Girişi” butonu aracılığıyla giriş yapıldıktan sonra Türkiye’de yerleşik ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir gerçek kişi “irtibat kişisi” olarak atanır. (veri sorumlusu, irtibat kişisi olarak kendisini atayabileceği gibi bir başka kişiyi de atayabilecektir.)

Atanan irtibat kişisi tarafından VERBİS ana sayfada yer alan “Sicile Kayıt” butonu aracılığıyla giriş yapılır ve gelen ekranlara bilgi girişi yapılarak Sicile kayıt işlemi sonuçlandırılır.

VERBİS'e Hangi Bilgiler Girilecek;
Yukarıda Kesin Kayıt İşlemi Yapıldıktan sonra girilecek bilgileri;

1- İrtibat kişisi atamasının yapılması,

2- Veri sorumlusunun işlemekte olduğu kişisel verilerle ilgili irtibat kişisi tarafından veri kategorileri,

3- İşleme amaçları,

4- Saklama süreleri,

5- Alınan teknik ve idari tedbirler,

6- Kişisel verilerin aktarılabileceği alıcı veya alıcı grupları,

7- Yabancı ülkelere aktarımı öngörülen kişisel veriler ve veri konusu kişi gruplarına ait kategorik bazda bilgi girişi yapılarak kayıt yükümlülüğünün yerine getirilmesine,

8- İlgili kişilerce VERBİS’te yer alan kategorik bazdaki bilgilerin görülebilmesine,

9-Sicilde yer alan bilgilerde her zaman değişiklik yapılabilmesine,

SAYGILARIMLA
 


Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)