Dünyanın gündemini meşgul eden Korona virüsünün yarattığı hayati ve ekonomik riskler, ülkemizin de tartışmasız birinci gündemi. Bu gidişle, ekonomik risklerin de zamanla sağlık riski kadar topluma yansıyacağı bir gerçek.  

Korona virüsünün yarattığı sıkıntılar nedeniyle bazı işyerleri kapanacak veya faaliyetini kısmen durduracak, bunun sonucu olarak da ülke genelinde ciddi sayıda çalışanlar işinden olacaktır.

Önerim:

İşçi çıkarmalarını önlemek için devlet; çalışanların ücretlerinin asgari ücret kadarı için üç ay süreyle vergi ve sigorta primi almaması halinde daha kazançlı çıkacaktır. Böylece, sunulan sosyal ve ekonomik destekle iş hayatı da bu olağanüstü duruma karşı biraz nefes almış olacaktır. 

Örneğin:

Asgari ücretli bir çalışan için işveren devlete aylık 1.133 TL vergi ve sigorta ödemektedir. Bu çalışanın işten çıkarılması halinde devlet kişi başı aylık 1.133 TL gelir kaybına uğrayacaktır. Ayrıca, ilgili işyeri çalıştıramadığı işçi için İŞKUR’dan (en fazla üç ay) aylık 1.752 TL destek alacaktır.  Bu durumda, çalıştırılamayan bir asgari ücretli için devletin kasasına aylık 1.133 TL vergi ve sigorta girmeyeceği gibi, kısa çalışma ödeneğinden yararlanılması halinde İŞKUR’un kasasından ise 1.752 TL çıkabilecektir.  

Görüldüğü üzere, devlet işyerlerinden üç ay süreyle çalışanlar adına vergi ve sigorta primini almazsa (veya teşvik ederse) daha kazançlı çıkacaktır. Daha da ötesi, çalışan işinden olmayacak ve yeni bir mağduriyete yol açılmayacaktır. Aksi halde, işinden olan kişi için devlet zaten vergi ve sigorta gelirinden mahrum olacaktır.

O halde:

Devletin; bazı sektörlerin çalışanlarından kesilen vergi ve sigorta primlerinin ertelenmesi yerine, radikal bir kararla tüm çalışanların - hiç değilse asgari ücret kadarıyla sınırlı - üç aylık ücretlerinden vergi ve sigorta primi almayıp, tüm kesimlerin beyannamelerini de üç ay süreyle erteleyerek büyüklüğünü ortaya koymuş olacaktır. 

Dar koridorlarda yürümek zordur, ancak kolayı da vardır. Yeter ki kollektif davranılsın, disiplinli olunsun. İnsan düşmanı Korona virüs belasının bir an önce dünyayı terketmesi dleğiyle, herkese sağlıklı günler dilerim.
PANİK YOK-TEDBİR VE ÇARE VAR.   

20 Mart 2020
Talha APAK
Yeminli Mali Müşavir


Kaynak: www.bdTurkey.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)