18/02/1963 tarihinde kabul edilen 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu motorlu kara taşıtları ile uçak ve helikoptere sahip olunması nedeniyle ödenen bir vergidir. Motorlu deniz taşıtlan ise MTV ödememektedir. 2009 yılında kanunun kapsamından çıkarılarak Harçlar Kamımı kapsamına alınmıştır.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ise 29/07/1970 tarihlidir. 1985 yılında Emlak Vergisi Kanununda olması gereken hukuka uygun olarak bir değişiktik yapılarak merkezi yapıdan tarh, tahakkuk ve tahsili belediyelere bırakılmıştır. Bu değişikliğin amacı merkezi bütçeye etkisi bir yana bırakılarak belediyelerin gelirlerinin artrılması böylece bu verginin yerelleştirilmesi olmuştur.

Yıllar içinde hem belediye hizmetlerinin geliştirilmesine katkısı hem de vatandaşların vergi uyumuna katkısı bakımından başarıyla uygulanmaktadır. İşte bir noktada, motorlu taşıtlar vergisinin de artık merkezi bütçe gelirlerinden ayrılarak yerelleşmesinin zamanı gelmiştir.

Bunun nedeni, motorlu taşıtların yarattığı çevre kirliliği, trafik sorunları, park sorunları gibi konuların tamamen bel ediyelerin kısıtlı imkanlarıyla karşılanmaya çalışılmasındaki güçlüktür. Örneğin 2021 yılı Eylül ayı itibariyle Türkiye'de 25 milyon 22 bin 90 aracın trafik kaydı vardır.

Bu durumda söz konusu 25 milyon aracın yarattığı (şehirlerarası karayolları dışın da) belediyeler içindeki tüm sorunlarla belediyeler yüzleşmekte iken motorlu taşıtlar vergisinden belediyelerin doğrudan aldığı bir pay söz konusu değildir. Oysa vergilendirme, çevre, park, trafikle vb. sorunlarla başa çıkmakta kullanılabilecek çok önemli bir araçtır ve fakat belediyelerin bu aracı kullanması bugünkü mevzuat nedeniyle mümkün olamamaktadır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu günümüz ihtiyaçlarına ve bu verginin hizmeti sağlayanlara kaynak oluşturması yönünden ele alınması ve konunun bu yönü ile tartışılması gerekmektedir. 2021 yılı gelirlerine göre toplam 15 milyar 843 milyon TL gelir elde edilen motorlu taşıtlar vergisinin mükellefler tarafından kayıtlı olduğu ilin belediyesine aktarılmasıdır. Böylelikle milyonlarca aracın kayıtlı olduğu İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde motorlu taşıtlar nedeniyle oluşan çevre ve trafik sorunlarıyla yerel yönetimlerin eliyle etkin şekilde baş etmek mümkün olabilecektir.

Türmob ile İş Yaşamı